Espanya segueix l'ascens al pic de coronavirus. El càlcul de les autoritats sanitàries és arribar-hi entre el cap de setmana i la setmana vinent. Mentrestant, doncs, l'augment de morts continua comptant-se per centenars. I el de malalts per milers. L'últim recompte del ministeri de Sanitat eleva la xifra de defuncions a 2.696 segons el recompte del ministeri, mig miler més que ahir. En les darreres 24 hores s'han sumat 6.584 nous casos confirmats de Covid-19, una dada que situa la xifra total de contagiats diagnosticats a 39.673

Cal tenir en compte que les dades per comunitats que ha facilitat avui el govern espanyol no coincideix amb l'última actualització que va fer ahir a quarts de deu de la nit el Departament de Salut de la Generalitat, que elevava el nombre de morts a Catalunya a 339. Avui el ministeri parla de 282. Si ens fixem en la dada del govern català, per tant, l'augment de defuncions seria de 57 persones més. És a dir, en total 571 més arreu de l'Estat. La xifra real seria, per tant, 2.753 morts.

Des del ministeri de Sanitat expliquen a ElNacional.cat que l'ordre que tenen les comunitats autònomes és enviar-los la informació actualizada com a molt tard a les 9 de la nit del dia anterior i que la que han donat és la xifra que tenien ahir a aquella hora. El Departament de Salut assegura que els van enviar l'Excel a l'hora corresponent, amb el nombre de morts infectats. La dada de contagis, a diferència de la de defuncions, sí que coincideix amb la que va donar la Generalitat. 

WhatsApp Image 2020 03 24 at 11.40.38En paral·lel a la mortalitat, i aquesta és sempre la dada de l'esperança, puja també el nombre de pacients que s'han pogut curar. Des que va arribar l'epidèmia ja s'han recuperat 3.794 persones. Entre ahir i avui han rebut l'alta 439 malalts. La mala notícia, que en 24 hores han mort més persones de les que s'han recuperat. Contrasta encara una altra xifra. I és que en relació amb dies anteriors, ha baixat sensiblement el nombre de crítics que han hagut d'ingressar a les UCI del país. En les últimes hores, 281. 

Un dels aspectes que més preocupa a les autoritats sanitàries és que ja hi ha 5.400 professionals sanitaris infectats. El 14% del total de contagis a Espanya. Des d'ahir han emmalaltit 1.500 metges i infermers. 

En aquests moments Espanya és el quart país del món amb més persones infectades per Covid-19, per darrere de la Xina, Itàlia i els Estats Units. 

Més de la meitat de morts, a Madrid

El focus més important segueix concentrat a Madrid. Del total de persones que han perdut la vida per culpa del Covid-19, el 57% ha estat a la capital espanyola, que continua acumulant un terç dels casos d'infectats que s'han pogut diagnosticar a l'Estat. 

La situació també és greu a Catalunya, la segona comunitat autònoma amb més diagnosticats i morts. Frega els 8.000 contagis i supera els 300 morts. 

Ja fa set setmanes que va detectar-se a Espanya el primer cas de coronavirus. Va ser l'1 de febrer a la Gomera. El segon arribaria deu dies després a Palma. Tots dos ja han estat donats d'alta. 

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat