Felipe González no veu cap sentit en implicar l'independentisme en la reconstrucció de l'Espanya colpejada pel coronavirus. L’expresident socialista espanyol ha reaparegut per a fer de gerro xinès, superades ja les hores més greus de la pandèmia. I ho ha tingut clar: “No se li pot demanar a algú que creu en la independència d’una part del territori que es comprometi en la reconstrucció d’Espanya com a país”. Ha constatat que tampoc no deu interessar “ni a ERC ni als hereus de Convergència”, que "no estan en això".

L’exdirigent socialista ha fet aquestes declaracions en un esmorzar de Nueva Economía Forum, on ha intentat no ficar-se massa amb Pedro Sánchez. Si bé ha assegurat que ell no hauria triat els actuals socis de l’executiu —Unidas Podemos i independentistes—, també ha admès que ell no sap què hauria fet en les actuals circumstàncies. Això sí, ha constatat que difícilment es podrà reconstruir amb els independentistes. També ha assegurat que de vegades “pateix” amb el govern Sánchez-Iglesias, que sembla “el camarot dels germans Marx”. S'ha mostrat més proper a Ciutadans. En contra de les crítiques, ha assegurat que "agradi o no agradi", l'executiu "gaudeix de legitimitat perquè té el suport parlamentari per a governar".

L'expresident espanyol ha carregat contra aquells que volen "revisar o demolir" el model constitucional del 78, tot i que ha dit que "no tenen cap alternativa" a oferir. Ha demanat "respecte al marc constitucional". En paraules de González, "ni recentralitzar ni centrifugar el poder i crear regnes de taifes". En aquest context, ha reivindicat la "cogovernança" posada en pràctica durant la crisi sanitària, que considera que reflecteix la descentralització de l'Estat de les autonomies.

El dirigent socialista ha lamentat el clima de "crispació" que viu la política espanyola. "Tot el que escolto en els debats és de recerca del culpable", ha assegurat González. "No perdem el temps, debatem sobre el que cal fer, incloent a les autonomies, agents socials i que sigui una successió d'acords", ha defensat en aquesta línia.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram