El departament de Salut de la Generalitat ha intervingut la residència geriàtrica Mossèn Vidal i Aunós, de Barcelona, davant la falta de recursos per part de l'entitat gestora, Eulen, per atendre els ancians que es troben en la mateixa i als que tornaran després de la seva hospitalització.

Fonts de Salut han confirmat la intervenció de la residència, que és la número 11 que ha hagut d'intervenir la Generalitat des de l'inici de la pandèmia a Catalunya.

La nova gestora d'aquest centre, ubicat al districte de Sants-Monjuïc de Barcelona, és la Fundació Vella Terra.

Actualment la residència Mossèn Vidal i Aunós es troba en un 52,6% d'ocupació, ja que part important dels seus residents havien estat derivats a altres centres hospitalaris.

L'imminent retorn dels pacients hospitalitzats al centre i la manca de recursos per part d'Eulen per atendre aquest nou volum de persones, sobretot a nivell personal, ha estat clau per prendre la decisió de la intervenció.

A més, es dona la circumstància que els Mossos d'Esquadra van detenir dos cuidadors d'aquesta residència per presumptes maltractaments i abusos sexuals a una parella de residents.

Denúncia conjunta

Familiars d'ancians de la Coordinadora 5 +1 van demanar aquest dilluns a la Fiscalia de Catalunya que investigui a totes i cada una de les 1.070 residències existents de forma exhaustiva perquè "és de justícia saber què ha passat en aquests centres" perquè morissin més de 3.200 persones.

La Coordinadora 5+1 va fer arribar aquesta petició a la fiscalia juntament amb les seves sospites documentades i amb testimonis de 95 persones que no s'han fet les coses correctament, en concret, en onze residències.

Informes mèdics d'hospitals en els quals s'indica que els ancians traslladats han arribat desnodrits i deshidratats i testimonis de treballadors de les residències i de familiars conformen el gruix de la denúncia, que no concreta cap imputació, una qüestió que els familiars creuen que depèn de la fiscalia.

En la denúncia constaten que la Generalitat no va dotar d'equips de protecció al personal ni van fer test amb la rapidesa necessària, el que s'ha vist agreujat per una caòtica gestió en moltes residències, amb un aïllament més que discutible de les persones amb símptomes/positius".

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram