El confinament pel coronavirus ha impedit el funcionament normal del Parlament. Malgrat la cambra catalana ha aconseguit celebrar diverses reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus, i fins i tot ha organitzat videocompareixences de membres del Govern, actualment no es poden celebrar sessions de control ni plens. El reglament no ho permet fer a distància i, mentre no arriba una modificació de la norma bàsica de la cambra, els partits senten que no poden exercir la seva funció d'oposició amb condicions. 

És del que es queixa la CUP, que en un vídeocomunicat, demana recuperar "el control i la capacitat de fer propostes al Govern" durant aquesta crisi. El diputat Carles Riera apunta que, tot i que el Parlament ha habilitat les compareixences dels consellers del Govern en sessions informatives telemàtiques, "el temps d’intervenció dels grups parlamentaris és molt limitat i que no és suficient, donada la situació de suspensió de l’activitat parlamentària habitual".

Riera avisa de la importància de les polítiques que està duent a terme des del Govern en aquests moments perquè "són les que viurem l’endemà" i, per tant, considera que cal que s’habilitin els "canals de control parlamentari per fiscalitzar l’acció del govern i les mesures aprovades, a través de decrets i resolucions, en l’àmbit sanitari, socioeconòmic, laboral o en l’habitatge".

La reforma dels reglament, de moment, està parada a l'espera que els grups es posin d'acord. Després que ERC intentés fer una proposta de consens amb diferents grups, JxCat se'n va desmarcar ahir i va registrar una proposta pròpia, en considerar que no s'estava avançant.