La situació a les residències d'avis ha estat un dels punts de màxima inquietud del Govern des que es va agreujar la crisi del coronavirus a Catalunya. Les alarmants xifres de víctimes registrades, que ahir a la nit es van enfilar fins als 1.123 morts, han obligat el Govern a moure peça fins a  tocar l'estructura mateix del repartiment de competències dins de l'executiu. A partir d'ara el departament de Salut centralitzarà la resposta a les residències assistencials, que fins ara tenia Treball i Afers Socials.

El tema ha sobrevolat les relacions entre els dos socis de Govern i va transcendir de manera pública la setmana passada quan el president, Quim Torra, va expressar en una entrevista el descontentament per la forma com s'estava gestionant aquesta qüestió, que afecta dos departaments d'ERC, el de Treball i Afers Socials, que encapçala Chakir el Homrani, i Salut, que dirigeix Alba Vergés.

Segons fonts de presidència, Torra va traslladar ahir al vicepresident, Pere Aragonès, la necessitat d'adoptar mesures concretes en relació a aquest tema. La conversa es va produir després de la reunió del govern i el president hauria reclamat, segons aquestes fonts, que es fes evident de cara a l'opinió pública que l'executiu reaccionava prenent mesures concretes davant d'aquesta crisi.

Des de l'entorn del vicepresident, en canvi, s'assegura que la decisió no ha obeït a una indicació expressa del president sinó que feia dies que des dels dos departament afectats s'estudiaven les mesures per agilitzar la resposta davant de la greu afectació de la pandèmia en les residències de la gent gran i que, finalment, ahir a la nit en una reunió dels dos consellers amb el vicepresident, es va decidir centralitzar les competències a Salut.

Retard a la roda de premsa

La decisió va ser adoptada pels tres departaments, i Torra no ho ha sabut fins poc abans de començar la roda de premsa on s'ha anunciat públicament. De fet, davant les dificultats del vicepresident per comunicar amb Torra per fer-li saber el nou repartiment de competències entre els departaments, la roda de premsa que habitualment se celebra a les 13 hores no s'ha pogut posar en marxa fins a tres quarts de dues.

Precisament, aquest matí Torra ha mantingut una reunió per videoconferència amb el sector de les residències de gent gran en la qual ha participat el conseller Chakir el Homrani i durant la qual els responsables d'aquest sector han transmès el seu malestar. Ahir a tres quarts de dotze de la nit, el departament de Treball i Benestar Social havia comunicat que el nombre de víctimes pel coronavirus a les residències ascendia ja a 1.123 persones.

Aquest no era el primer cop, segons fonts del Palau de la Generalitat, que Torra intervenia per la situació de les residències. Segons aquestes fonts, va ser el president qui davant la crisi en aquests centres va demanar que comparegués també a les rodes de premsa del Procicat el conseller de Treball, el qual mentre superava el positiu per Covid-19 va ser substituït pel secretari de Benestar, Francesc Iglesias.

De fet, el debat sobre la gestió conjunta de les competències de Benestar i Família amb les de Treball ve de lluny i ja va sorgir durant la negociació per a la constitució del govern entre ERC i JxCat. Davant l'aposta republicana d'ajuntar aquestes matèries en un mateix departament, JxCat va defensar una gestió separada. Finalment, però, es va imposar el parer d'Esquerra.