El Govern ha decidit traspassar les responsabilitats sobre els centres residencials, que actualment estava dins de la conselleria de Treball i Afers Socials, a la conselleria de Salut. La decisió s'ha adoptat després que ahir a la nit el departament d'Afers Socials va comunicar que han mort per coronavirus 1.123 avis a les residències i que els responsables dels centres assistencials s'han mostrat crítics amb l'atenció rebuda per part del Govern. Totes dues conselleries es troben sota la direcció d'ERC.

La decisió ha estat comunicada en la roda de premsa diària per donar compte de l'evolució de la malaltia, i on la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha anunciat que s'havia decidit reformar l'estructura del Govern per respondre a la crisi.

La responsable de Salut, Alba Vergés, ha explicat que la coordinació que hi ha hagut fins ara entre els dos departaments ha funcionat, però ha argumentat que "tot això ha anat evolucionant" i s'ha decidit designar una persona responsable única de Salut que gestionarà un pla de residències. 

En concret, la consellera ha anunciat que serà la directora general assistencial d'Atenció Primària, Yolanda Lejardi, qui assumirà aquesta funció.

També el conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha subratllat que es tracta d'una decisió consensuada entre els dos departaments. "Ara mateix el que ha de prevaldre és el criteri sanitari i hem decidit que lideri el departament de Salut l'atenció a tots els centres residencials del país", ha argumentat el conseller. 

Això vol dir, segons ha afegit, que la direcció general d'Autonomia Personal i Discapacitat formarà part del departament de Salut i seran els seus equips el qui, sota el comandament de Salut, prendrà les decisions relatives als moviments de les persones ingressades a espais lliures de Covid o espais d'assistència sanitària.

Els professionals d’Atenció Primària s’encarregaran de fer arribar a les residències d’avis els tests serològics que avui comencen a arribar per comprovar quins residents i treballadors estan infectats i han de sotmetre’s a l’aïllament, segons ha explicat Vergés.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat