Cada dia és més un secret de domini públic. I el president de la Generalitat ho ha verbalitzat avui sense embuts. "S'haurà d'allargar el confinament fins que els experts ho diguin, no és una decisió política, tant de bo no sigui així". Amb aquesta contundència s'ha expressat durant una entrevista a Ser Catalunya. 

Per poder encarar la sortida d'aquesta crisi sanitària, Quim Torra ha deixat clar que serà imprescindible fer tests massius a la població. De moment, però, Catalunya només n'ha pogut fer 50.000, una xifra a anys llum del que caldria. Segons l'anàlisi del cap de l'executiu català, "el món d'ahir es va acabar el dia que va arribar el primer cas de coronavirus al món". Un cop passi, ha dit, "ens enfrontarem a una nova societat" i serà imprescindible, des del seu punt de vista, "recuperar els valors europeus de l'humanisme". 

Sobre la relació amb el govern espanyol i les crítiques a la gestió que està fent la Moncloa, Torra ha manifestat que ell "mai ha apel·lat a cap mena de llenguatge polític o identitari o de banderes o de fronteres", sinó que en tot moment ha parlat de salut. "El govern espanyol ens ha tingut sempre al seu costat". S'ha mostrat satisfet amb l'enduriment del confinament decretat finalment per Pedro Sánchez i ha insistit que cal acompanyar-lo de més mesures socials que incorporin una cobertura universal dels treballadors i la suspensió d'impostos als autònoms. 

'Mea culpa' per la situació a les residències

Fins a aquest dimecres, més de dues setmanes després de l'agreujament de la pandèmia de coronavirus a Catalunya, el Govern no va informar de quants morts hi ha hagut en residències d'avis, el col·lectiu més castigat per la Covid-19, juntament amb els sanitaris. En són 362, i si havien traspassat a la residència, no comptaven en el recompte oficial de víctimes mortals. Avui, el president Quim Torra ha admès que "hi ha coses que la Generalitat no ha fet bé, com és informar amb claredat sobre la situació a les residències". 

"No hem sigut prou curosos amb el tema de les residències, sobre les mesures que anàvem prenent i què s'estava fent, i això ha creat desconfiança i angoixa", ha reconegut Torra. Això sí, ha insistit que malgrat les deficiències comunicatives, "les residències han estat des del primer moment una de les principals prioritats": L'autocrítica interpel·la directament els seus socis de govern, i és que les carteres d'Afers Socials i de Salut corresponen a Esquerra Republicana. 

Catalunya "s'està buscant la vida"

Preguntat per com s'està abordant la falta de material que denuncien els treballadors dels centres sanitaris, el president ha subratllat que "el Govern s’enfronta a aquesta emergència aportant ell el 90% de tots els recursos" i que només un 8-10% dels recursos requerits i que s'estan utilitzant han arribat de l'Estat. En aquest sentit, ha lamentat que encara no han rebut cap test ràpid dels que va prometre el ministeri de Sanitat i que tots els que han pogut fer servir fins ara els ha aconseguit la Generalitat. 

"Ens estem buscant la vida", ha assegurat Torra, que ha posat l'accent en la importància de poder produir el material necessari a Catalunya, perquè el que no es pugui acabar produint aquí "serà molt difícil accedir-hi" com a conseqüència de la "voracitat" que hi ha als mercats internacionals. Segons ha explicat, s'ha trobat amb anul·lacions de comandes perquè altres països com França o EUA paguen més. És per això que el Govern, ha dit, concentra esforços en la fabricació pròpia, per exemple de respiradors.