Ciutadans encara no revela el sentit del seu vot aquest dimecres a la sisena pròrroga de l'estat d'alarma, però l’acord entre el govern espanyol i ERC no és un obstacle per a ells. Entre altres coses, perquè ja no es parla de la taula de diàleg sobre el paper. Per tant, la negociació amb La Moncloa continua oberta i se circumscriuran a la “política útil” que diuen que han posat en marxa. El portaveu Edmundo Bal ha explicat que decidiran el seu vot aquest en funció de l’evolució de la pandèmia i dels fruits de la interlocució amb l’executiu de coalició.

En roda de premsa aquest dilluns al migdia, el portaveu de Ciutadans ha subratllat que prendran la seva “pròpia decisió pensant únicament” en els seus “principis” i “independentment del que votin altres grups”. Tot i no aclarir el sentit del vot, ha aplanat el camí per tornar-la a facilitar, davant l’existència de petits rebrots a diferents punts de l’Estat.

Pel que fa a ERC, Edmundo Bal ha assenyalat que els republicans abans “posaven damunt la taula aquella cosa horrible que és la taula de la vergonya quan està morint la gent”. No obstant això, “aquest cop no ha estat així”, perquè “ha posat altres condicions” i “sembla que s’apliquen a tot el territori nacional”. El dirigent de Cs ha insistit que la seva “motivació” per decidir el vot és “salvar vides”.

“Ciutadans no donarà suport mai a una taula que qualifiquem de la vergonya, que es planteja al marge de les vies institucionals habituals i democràtiques”, ha deixat clar Edmundo Bal. Ha rebatut que és als parlaments on els polítics “dialoguem i aportem solucions als problemes reals de la gent”.

Irene Montero ha de "reflexionar"

Edmundo Bal també s'ha referit a la filtració d'una conversa informal de la ministra Irene Montero, on admetia que la participació a la manifestació del 8-M havia caigut per temor al coronavirus. El portaveu de Ciutadans ha constatat la "irresponsabilitat manifesta" i ha recordat que Podemos ha reclamat dimissions a altres dirigents polítics en el passat. "Potser hi ha de reflexionar una mica", ha conclòs.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram