El baròmetre del CIS del mes de juny és pràcticament idèntic al de fa un mes. Segons l’enquesta feta pública aquest dimecres al migdia, el govern espanyol de coalició mantindria exactament els mateixos suports, com també ho faria el bloc de les tres dretes. Només es produiria un lleu transvasament entre el PSOE i Unidas Podemos. També fugirien els votants del PP i Ciutadans cap a l’extrema dreta de Vox. La principal sorpresa és que ja no es pregunta per la gestió del coronavirus, que havia suposat un suspens a la Moncloa durant els últims dos mesos. Fins al 47,8% dels espanyols la desaprovava i el 45,6% l’aprovava.

Així, el PSOE tornaria a arrasar a les eleccions, amb el 32,1% dels vots a les urnes, una dècima més que l’últim baròmetre. La mateixa dècima que perdria Unidas Podemos i les seves confluències, situant-se en l’11,4% dels sufragis. Això sí, passaria de ser la tercera força a ser la quarta, amb un nou sorpasso de l’extrema dreta. Els dos partits tornarien a sumar, doncs, el mateix que al maig: un 42,6%.

Per arribar fins a la majoria absoluta, almenys en intenció de vot, tindria dues vies. La primera, l’actual via de la moció de censura i la investidura. Amb ERC (2,6%), el PNB (1,4%), EH Bildu (0,9%), Més País i Compromís (1,3%) i el PRC (0,1%), fregaria la majoria absoluta de vots, amb el 48,8%. Per altra banda, la suma del PSOE, Unidas Podemos i Ciutadans donaria el 52%.

El bloc de les dretes perdria dues dècimes respecte de l’últim baròmetre, sumant el 41,9% dels vots dels espanyols. El PP de Casado seria la segona força, amb el 20%, a onze punts de Sánchez i perdent tres dècimes. El nou Ciutadans d’Inés Arrimadas retrocediria un 1,1%, fins al 9,4% de la intenció de vot. Tots aquests votants els recolliria Vox. L’extrema dreta tornaria a ser tercera força amb el 12,5%, un 1,2% més que al maig.

Pel que fa al bloc independentista, es manté la correlació de forces. Esquerra tornaria a quedar per davant, amb el 2,6% dels vots, tres dècimes menys. Per darrere se situarien JxCat (1,2%) i la CUP (0,7%), que calcarien els resultats de fa un mes.

Tots suspenen

Un baròmetre més, tots els líders polítics suspenen en valoració. L’únic que s'acosta a l’aprovat, amb el 4,9, és el president Pedro Sánchez. Per darrere se situen Inés Arrimadas (3,9), Pablo Iglesias (3,7), Pablo Casado (3,4) i Santiago Abascal (2,3). Fins al 66,7% dels espanyols té “poca” o “cap” confiança en el president espanyol.

L’ingrés mínim, ampli suport

Aquest cop, el CIS no pregunta per la gestió de la pandèmia que ha fet el govern espanyol. En canvi, sí que pregunta per l’aprovació de l’ingrés mínim vital, que ha entrat en vigor aquest mes de juny. Fins al 81,3% dels enquestats “està a favor que el govern concedeixi un ingrés mínim vital a aquelles persones i sectors més necessitats”. El 13% hi està en contra i el 2% creu que caldria recórrer a altres mesures.

La majoria no marxa de vacances

Preguntats sobre si tenen pensat anar de vacances, el 27,2% diu que sí i el 65,7% respon negativament. El 7,1% encara no ho sap o dubta. Dels qui viatjaran, la immensa majoria (89,9%) té pensat desplaçar-se per l’Estat espanyol. Només el 6% té pensat viatjar a l’estranger.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram