L'estat d'alarma pel coronavirus ha decaigut després de gairebé cent dies, però continua sent un instrument que està damunt la taula del govern espanyol. Aquest mateix dimarts, la vicepresidenta Carmen Calvo ha avançat que es plantejarien tornar a declarar-lo, ja fos en una part del territori o a tot l'Estat, si la pandèmia torna a derivar en una "situació greu". Això sí, la dirigent socialista ha puntualitzat que no és la situació actual, amb 26 brots actius que es poden combatre de forma quirúrgica, com es va fer a la Conca d'Òdena.

En una entrevista aquest dimarts al matí a Antena 3, la vicepresidenta primera del govern espanyol ha desitjat que "tant de bo no ho haguem de fer", però ha avisat que seran "contundents per a protegir la salut". En aquest sentit, ha assenyalat que "arribat el moment, el govern espanyol donarà senyals de responsabilitat". Abans de finalitzar l'estat d'alarma, La Moncloa va comprometre's a reformar la legislació ordinària per a evitar haver de recórrer a l'estat d'alarma en casos de rebrots.

Els actuals casos, però, "en principi no necessiten mesures més enllà de les sanitàries i un retorn a les fases on hi havia algunes limitacions", ha apuntat Calvo. Ha avisat que "els brots formaran part de la nostra realitat i el que cal és rapidesa". I ha insistit en aquesta línia: "Hi haurà brots. L'important és que els tinguem controlats el més ràpid possible i que tots els qui tinguin símptomes reaccionin molt ràpid anant als centres sanitaris. L'important és la rapidesa".

Puntualització

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu María Jesús Montero ha puntualitzat aquestes declaracions. No està previst. “En aquests moments la pandèmia està controlada, segueix l’evolució que preveia i hi ha un menor nombre de contagis, i per tant hi ha els instruments per acotar i limitar els brots esporàdics en zones concretes”, ha assegurat. Ha deixat clar que “no està estudiant ni a curt ni a mitjà termini tornar a declarar l’esta d’alarma”. Per contra, des de La Moncloa aigualeixen la reforma que van prometre per a prescindir de l’estat d’alarma. Fonts de l’executiu avisen que “no hi ha marc normatiu substitutiu de l’estat d’alarma”. Es plategen "millores" de la legislació sanitària. Recorden que per a tancar Madrid, per exemple, caldria autorització judicial.

 

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram