La portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, ha advertit aquest dimarts que malgrat les negociacions –que ella mateixa ha mantingut- amb el govern espanyol la seva formació es manté per ara en contra de la pròrroga de l’estat d’alarma. “Estem instal·lats en el ‘no’ perquè volem que ens tornin les competències”, ha afirmat en una entrevista a Telecinco. Segons Borràs, la “cogovernança” que promet l’executiu espanyol és “una versió amable del 155” perquè manté l’autoritat única del Ministeri de Sanitat en la desescalada. “No estem demanant res de l’altre món”, ha dit, sinó “només les competències que ens són pròpies”.

Borràs ha mantingut en els últims dies contactes amb la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, que s’hi va posar en contacte a instàncies del president espanyol, Pedro Sánchez, a la recerca d’una abstenció que pot ser important en l’aritmètica al Congrés. De moment Sánchez no té garantida una majoria que busca entre les formacions que van donar suport a la seva investidura i també amb Ciutadans, malgrat que tant ERC com la formació d’Arrimadas han advertit de la incompatibilitat dels seus suports.

JxCat i l’executiu espanyol han intercanviat documents en els últims dies. La formació independentista ha enviat un llista de cinc condicions que comencen pel fet que l’Estat reconegui el president de la Generalitat, Quim Torra, com a màxima autoritat de la gestió de la crisi a Catalunya.

“La vicepresidenta em va dir que em faria arribar el text final que s’aprovés, però com que encara no tinc el missatge de la vicepresidència seguim instal·lats en el no fins que se’ns retornin les competències”, ha afirmat Borràs.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram