Per segon cop durant aquest confinament, José María Aznar ha fet acte de presència. L'endemà de la votació al Congrés dels Diputats, havent tancat el govern espanyol un acord amb EH Bildu, l'expresident espanyol ha tornat al seu manual: tot és ETA. El dirigent conservador ha acusat Pedro Sánchez de ser un "irresponsable" i d'haver "traspassat les línies vermelles" en pactar amb els abertzales. "Els hereus d'ETA", per a Aznar. La Moncloa ha pactat la derogació de la reforma laboral —primer íntegra, després parcial— a canvi de la seva abstenció a la pròrroga de l'estat d'alarma. “El govern d’Espanya pot pactar amb els hereus d’ETA el marc de les relacions laborals a Espanya?”, s’ha preguntat.

En una entrevista aquest dijous al matí a la COPE, l'expresident espanyol ha denunciat que "estem en mans d'un absolut irresponsable, acompanyat per chavistes, per comunistes i per separatistes". En aquest sentit, ha assenyalat que "els resultats els tenim cada dia damunt la taula". I ha avisat que les conseqüències econòmiques, polítiques i socials seran "enormement greus" com a conseqüència del "grau d'irresponsabilitat i el traspàs de línies vermelles" de l'executiu de coalició. 

L'exdirigent conservador també ha apuntat contra Ciutadans, que va arribar a un segon acord amb la Moncloa, un suport "injustificat". Ha fet servir justament "la negociació amb els hereus d'ETA" per atacar la formació d'Arrimadas. "Si vostè fos membre d'aquest partit avui, no estaria gaire satisfet, la veritat", ha assegurat Aznar en aquest sentit.

El president de la FAES ha denunciat que l’estat d’alarma “no és un estat d’alarma, sinó un estat d’excepció” amb les “llibertats suspeses”. S'ha mostrat molt pessimista sobre les conseqüències econòmiques que tindrà la crisi del coronavirus. "Viurem un desastre econòmic i social i cal dir-ho als espanyols amb total claredat", ha avisat.

En defensa de les manifestacions

Després de les manifestacions emergides al ric barri de Salamanca, a Madrid, l’expresident espanyol ha defensat que “les persones són lliures de manifestar-se”. En aquesta línia, ha assegurat que “Espanya encara és un país lliure” i que “espera que ho segueixi sent per molts anys encara que alguns s’entestin que no ho sigui”.

Segona aparició

Aquesta és la segona aparició d'Aznar durant la crisi del coronavirus. Fa dues setmanes va aparèixer per fer costat a la qüestionada presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, de qui va elogiar les seves "altes qualitats polítiques". Va expressar certa enveja per la seva filla política: "No saps com t’envejo que els fills de Chávez t’insultin cada dia a tu en lloc d'insultar-me a mi".

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram