Fins ben entrat el ple d'aquest dimecres, EH Bildu no ha acabat de decidir el seu vot a la pròrroga de l'estat d'alarma. S'ha decantat finalment per l'abstenció després d'arrencar una sèrie de compromisos del govern espanyol, culminant unes negociacions de diversos dies. El primer punt de l'acord entre el PSOE, Unidas Podemos i Bildu, signat després del mateix ple, establia que la derogació íntegra de la reforma laboral del PP. No obstant això, gairebé a mitjanit, des de Ferraz han enviat una rectificació: el compromís ja no és a derogar-la "íntegrament".

Concretament, l’acord inicial establia que “les forces polítiques que subscriuen aquest acord es comprometen a derogar de manera íntegra la reforma laboral de l’any 2012 impulsada pel Partit Popular”, i que “la derogació haurà de ser efectiva abans de la finalització de les mesures extraordinàries adoptades pel govern en matèria econòmica i laboral derivades de la crisi originada per la Covid-19”.

A dos quarts de dotze de la nit, però, el PSOE ha enviat una rectificació. El nou redactat del punt estableix que es derogarà la reforma laboral i que es recuperaran els drets laborals “arrabassats” el 2012, impulsant en el marc del diàleg social “la protecció de les persones”. I especifica que “en concret i amb caràcter urgent” es derogarà la possibilitat d'acomiadar per absentisme causat per baixes per malaltia; les limitacions a l'àmbit temporal del conveni col·lectiu, i la prioritat aplicativa dels convenis d'empresa sobre els convenis sectorials.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram