Paradoxalment, els deu escons de Ciutadans s'han convertit en imprescindibles. Amb la retirada del suport del PP i ERC, Pedro Sánchez necessita del seu suport per tirar endavant la quarta pròrroga de l'estat d'alarma, i per això han iniciat negociacions per tenir els vots assegurats aquest dimecres. No obstant això, Inés Arrimadas ha enviat un avís a navegants: el govern espanyol ha de "negociar" i "rectificar". El seu suport durant el procés de desescalada, ha dit, "no serà a canvi de res".

En una entrevista aquest dimarts al matí a TVE, la líder de Ciutadans s'ha mostrat predisposada a evitar que Sánchez "compleixi la seva amenaça de deixar-nos en el caos". Això sí, li ha reclamat "desvincular" les prestacions econòmiques i socials de l'estat d'alarma i comprometre's a una sortida "ordenada" de l'estat d'alarma. "L'estat d'alarma no es pot allargar sine die fins que Sánchez vulgui", ha assegurat.

En aquest sentit, Inés Arrimadas ha criticat que La Moncloa no tingui un pla B a l'estat d'alarma, que no es pot perpetuar. És per aquest motiu que ha demanat una "carcassa jurídica" que permeti sortir de l'actual estat d'alarma evitant el "caos" vaticinat pel govern espanyol. "Em sembla que han comès un error molt gran, se l'han jugat", ha criticat.

"El nostre vot dependrà de si vol rectificar", ha conclòs Arrimadas. Ha dit que les seves pretensions són "raonables" i "qüestions d'estat" que Sánchez hauria d'acceptar.

Cops de porta del PP i ERC

A primera hora d’aquest dilluns, va ser Pablo Casado qui hi va tancar la porta. En una entrevista a Onda Cero, el cap de l’oposició va avisar que “a dia d’avui no podem donar suport a la pròrroga”. Després va mantenir una trucada de telèfon amb Sánchez, una hora que no va servir de res. Tant és així que el ministre José Luis Ábalos va sortir al faristol de La Moncloa amb un to amenaçant: l’oposició serà responsable d’un possible repunt si tomba el decret d’estat d’alarma.

A la tarda, va ser el torn d’un dels principals socis de l’executiu, Esquerra Republicana. L'executiva d'ERC va decidir votar en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma pel coronavirus que tindrà lloc dimecres al Congrés. Així ho van acordar formalment en una reunió de l’executiva, després de diversos dies reclamant la fi el comandament únic i el retorn de les competències en la fase de desescalada.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món