El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha lamentat que Pedro Sánchez hagi gestionat la crisi del coronavirus "unilateralment", especialment en la fase de confinament, i ha exigit no cometre els "mateixos errors" en la desescalada. En aquest sentit, li ha retret que es fixi en el "calendari" i no en les condicions dels territoris per canviar de fase i ha assegurat que qui ha de decidir com es desconfina és "qui té el coneixement" i qui està "a peu d'UCI, a peu de carrer i a peu de residències"

En una roda de premsa telemàtica per presentar el pla macroeconòmic del Govern per als anys 2020 i 2021, Aragonès ha demanat a l'Estat "codecisió" amb les comunitats autònomes en aquesta nova fase de la pandèmia i ha exigit que sigui la consellera de Salut, Alba Vergés, qui prengui les decisions i no el ministeri de Sanitat. "Qui signa BOE és el ministre de Sanitat i ha de ser la consellera. No es tracta d’escoltar, es tracta de decidir. La decisió del desconfinament ha de ser compartida", ha defensat en aquest sentit.

Segons Aragonès, la recentralització de competències va fer que el que material sanitari arribés "amb molt de retard" i que es prenguessin decisions "homogènies" a tot l'Estat, quan havien de ser "heterogènies", com ha recordat que va fer el Govern, per exemple en el cas de la Conca d'Òdena. A més, ha recordat que la divisió provincial està "obsoleta" i que és una "absurditat".

Encara sobre el desconfinament, ha criticat que les mesures que s'imposen en els establiments o hotels per obrir els fan "inviables" i ha lamentat que això pugui comportar que decaigui la casuística de "força major" dels ERTO. "Si no es manté, serà un error. Cal acompanyar el desconfinament amb mesures de suport econòmic", ha avisat el vicepresident, que ha demanat mesures extraordinàries per "protegir la vida", no només pel que fa a la salut sinó també en l'àmbit econòmic.

Com serà la modificació pressupostària?

Pel que fa als pressupostos, el vicepresident s'ha tornat a referir a ells com una "major caixa d'eines" per respondre a la pandèmia, tot i que caldran modificacions per adaptar-los a la situació actual. Tot i això, Aragonès ha rebutjat una retallada "lineal" o "quirúrgica"  dels departaments, i ha apostat per reorientar les partides previstes a les "noves necessitats".

En aquest sentit, ha posat l'exemple de Cultura, que ha avançat que destinaria l'increment del pressupost del 2020 en el seu departament a fer un "pla de rescat pel sector", o al d'Empresa, que en lloc de destinar fons a la "promoció turística", ho farà per "ajudar les empreses" del sector. També ha avançat, en aquest sentit, que destinarà les partides en polítiques actives d'ocupació a ajudar als autònoms existents.

Amb tot, ha rebutjat aplicar la mateixa recepta que en la crisi del 2008, quan es va optar per retallades, i ha defensat un "increment de la despesa pública". "Quan l’economia privada retrocedeix, la pública ha de recuperar aquest forat", ha defensat el vicepresident, que assegura que la Generalitat està ara "en condicions de fer-ho". "S’ha reduït dèficit, hi ha un equilibri de les finances i s'han reduït els terminis del pagament a proveïdors. Ara és el moment de fer aquesta funció contracíclica", ha dit.

També ha apostat per un fons autonòmic de la Covid que es faci "mitjançant transferència" i a través de "préstecs" com el FLA. Segons Aragonès, el mateix que l'Estat demana a Europa ho ha de poder aplicar internament i ha defensat que és ell qui té "accés al BCE, a l'endeutament i a la recaptació d'impostos". "Qui assumeix el poder ha d’assumir la responsabilitat", ha afegit.

Les eleccions, fora de l'horitzó

Finalment, Aragonès ha allunyat l'escenari electoral a Catalunya, i ha defensat que "és en l'última cosa" que pensa el Govern davant la crisi generada per la pandèmia. "És la crisi econòmica més gran en dècades. Si la prioritat fos l'horitzó electoral, seria una gran equivocació", ha conclòs.