Ada Colau definitivament no repetirà com a alcaldessa de Barcelona, però això no vol dir que la Justícia s'oblidi d'ella. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tornat a plantar cara a l'encara líder del govern municipal amb un nou cop: ha declarat la "incompetència" de la tercera tinent d'alcalde de Colau, la socialista Laia Bonet, per multar els propietaris dels portals en què s'han ofert anuncis de venda d'animals. Segons ha avançat El Periódico de España, el tribunal ja va decidir anul·lar aquest 21 d'abril una multa de 150.000 euros imposada per l'Ajuntament a Adevinta, propietària de la pàgina web Milanuncios, el 2019.

El consistori ja havia posat en marxa una ordenança municipal que pretenia prohibir expressament la criança d'animals de companyia a domicilis particulars. La intenció era posar fi als anuncis que oferien cadells de gossos i gats acabats de néixer, i que possiblement no complien la normativa: podrien no estar registrats, no tenir el xip obligatori, no haver rebut tractament contra els paràsits, o no haver passat les primeres vuit setmanes amb la seva mare. L'Ajuntament hauria enviat desenes de peticions als portals web perquè retiressin o modifiquessin els anuncis de venda d'animals, però els portals no haurien actuat. És per això que des del govern municipal es va optar per imposar dues sancions econòmiques, la primera de 150.000 euros el 2019 i la segona de 250.000 el 2021. És aquesta primera la que el TSJC ha anul·lat per estar "viciada d'incompetència". Tot sembla indicar que la segona multa també quedarà impugnada.

La recent aprovació de la Llei de Benestar Animal el passat mes de març ha anat en la mateixa línia que l'ordenança municipal de Barcelona. Ara bé, no ha servit per acabar amb els anuncis als portals web perquè la venda en línia sí que continua sent permesa si els anunciants són criadors professionals i fan públic el seu nucli zoològic, un codi que identifica el responsable. En tot cas, les pàgines sí que han d'encarregar-se de verificar que aquestes dades són "veraces".

Un cúmul de sentències contra Colau

Aquesta és tan sols la darrera ocasió en què el TSJC ha desfet els plans del govern d'Ada Colau. Ja el 2019, el tribunal va anul·lar "íntegrament" el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics, és a dir el pla d'hotels de l'alcaldessa. Més recentment, la justícia també ha escenificat el seu revés contra la Zona de Baixes Emissions de Barcelona per tenir "deficiències", si bé no ha fet efectiva la sentència, i ha tombat la Taxa de Recollida de Residus de la ciutat perquè l'informe tecnicoeconòmic elaborat per l'Ajuntament per establir l'esmentada taxa és "excessivament genèric".