Després d'un llarg recorregut, la llei de benestar animal va ser aprovada el passat dijous al Congrés dels Diputats. Es tracta d'un avenç en la protecció dels drets animals que ha estat envoltada de polèmica en molts dels seus aspectes, especialment, pel que fa a les excepcions. Hi ha animals relacionats amb certes activitats que queden fora d'algunes de les restriccions més dures de la normal. 

🟡 Drets quasi humans pels grans simis amb la llei de benestar animal

Les principals excepcions són exemplars concrets que es regeixen per la normativa pròpia destinada als animals de producció, segons han precisat fonts del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 a Europa Press. Tanmateix, quins animals són? Per una banda, la cabra de la Legió espanyola, la qual seguirà participant en les desfilades militars, ja que la nova llei s'inclou com animal que s'utilitza en activitats específiques professionals com els gossos de caça o pastors. 

Per altra banda, seguirem veiem bous i mules en els pessebres vivents la norma aprovada definitivament aquest dijous estableix a l'article 58, que queda prohibit l'ús d'animals en exposicions de pessebres, en cavalcades o en processons que mantinguin l'animal de manera "incompatible" amb el seu benestar, ateses les característiques pròpies de o bé si estan immobilitzats durant la durada de l'esdeveniment. És a dir, podran participar en els pesebres vivents però sota condicions molt estrictes. Així mateix, s'haurà de vetllar perquè es trobin en bones condicions físiques, vigilar els seus indicadors de comportament i atendre els signes que puguin donar evidència que aquests necessiten descansar.

Alguns animals queden fora

Aquesta polèmica normativa des de l'inici de la seva tramitació, ha estat impulsada per la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, de Podem, que n'ha dit que és "pionera" i marca l'inici d'un nou camí per acabar amb "la impunitat" dels maltractadors en aquest país. Tot i això, el projecte de llei deixa fora del text els gossos de caça, els de pasturatge, esport o policia, entre d'altres; inclou un llistat positiu d'animals de companyia permesos a les llars, endureix les sancions fins a 200.000 euros segons la gravetat de la infracció i prohibeix la venda i l'exhibició de gossos a les botigues de mascotes, entre altres novetats. 

Malgrat tot, segons recull l'exposició de motius el principal objectiu d'aquesta llei no és tant garantir el benestar dels animals, avaluant les condicions que se'ls ofereixen, sinó regular el reconeixement i la protecció de la dignitat dels animals per part de la societat.