Després que el passat 6 de juny, la Junta Electoral de Zona de Barcelona rebutgés el recurs presentat per Barcelona en Comú (BComú) contra el recompte final de les passades eleccions municipals, els comuns abandonen la via administrativa. Ada Colau i el seu equip no presentaran cap al·legació més respecte al recompte. "BComú ha decidit no continuar amb la via administrativa i no presentarà cap al·legació més. Malgrat això, considerem que era just reclamar els drets dels votants en casos d’alguns errors evidents i que, tot i no alterar el resultat, era important defensar aquests vots", informen els comuns. 

Malgrat sostenir l'existència d'errors en aquest procés, des de la formació apunten que es troben més centrats en "en les converses amb altres partits i mantenen la seva voluntat de trobar la fórmula adequada per fer possible un govern progressista a Barcelona". Una voluntat que Jéssica Albiach, líder d'En Comú Podem al Parlament, ha compartit en una entrevista a RTVE aquest dimarts. "A una ciutat progressista li correspon un govern progressista", ha dit tot assegurant que "no es pot donar Barcelona per perduda".

Els 150 vots a Ciutat Vella

Els comuns van presentar una reclamació contra l'escrutini d'una mesa electoral en què la còpia de l'acta que va rebre el seu apoderat no coincidia amb la còpia de l'administració, i van proposar que se'ls traspassessin 150 vots atribuïts a Ciutadans. En un comunicat, Barcelona En Comú va demanar que es considerés vàlida l'acta de la mesa 1-045-U, de Ciutat Vella, que inclou 5 vots de Ciutadans, 150 de Barcelona en Comú i 4 del PACMA, ja que és "el coherent amb el nombre de vots emesos i existeixen dues còpies d'actes que ho validen". En canvi, es va acceptar una altra acta que, segons expliquen fonts dels comuns, se saltava una línia i atribuïa els 150 vots de BComú a la formació d'Anna Grau.

Tanmateix, la Junta ha desestimat els recursos de Barcelona en Comú. En canvi, la Junta Electoral de Zona sí que ha admès a tràmit un recurs del PSC per corregir les dades d'una mesa. Sobre la reclamació del PSC, la Junta Electoral de Barcelona l'admet perquè en la jornada d'escrutini va constatar que s'havien creuat els resultats de les dues meses assenyalades pels socialistes al recurs i en va ordenar l'esmena. Amb tot, arran de la reclamació s'ha constatat que només es van corregir les dades d'una mesa, per la qual cosa ordena que es procedeixi "d'immediat" a la rectificació de la segona.

A més de tot això, Barcelona en Comú, Vox i Unidos Sí volien que es revisessin tots els vots nuls, però la Junta recorda que, segons la llei, només s'han de revisar els sobres amb vots en blanc les actes dels quals especifiquin observacions, o sobre els quals hi hagi reclamacions. "Només en aquest cas la Junta Electoral de Zona pot avaluar si la decisió de considerar nul el vot per part de la mesa és correcta".