"És evident que així no poden seguir les coses". És la frase que pronunciava aquest vespre en conversa amb ElNacional.cat una font ben connectada d'Esquerra Republicana, minuts després d'anunciar-se que el candidat a la presidència, Pere Aragonès, compareixerà aquest dissabte per estrényer encara més la pressió sobre Junts per Catalunya. Serà després de reunir l'executiva nacional del partit a Barcelona. Més enllà de les paraules optimistes d'aquest matí, la impaciència creix davant l'evidència que segueix el bloqueig en els temes essencials: el full de ruta independentista i l'estructura de govern. 

Tal com ha avançat aquest diari, després d'haver escoltat la compareixença pública d'aquest matí del secretari general junter, Jordi Sànchez, Pere Aragonès ha alliberat la seva agenda, anul·lant l'acte públic que tenia previst en un institut de Barcelona. La intenció, segons apunten fonts del seu entorn, era aprofitar el permís penitenciari de Sànchez per acabar de tancar l'acord definitiu. Des d'ERC lamenten que tot i que el vicepresident en funcions ha buidat la seva agenda per poder avançar feina en aquest sentit, no s'ha pogut reunir amb el líder de Junts. Tanmateix, diuen, segueix treballant per intentar lligar el suport a la seva investidura en les properes hores. 

La compareixença d'Aragonès es produirà una hora abans que la cloenda del congrés nacional de Junts. 

L'amenaça d'eleccions

Malgrat el positivisme de Sànchez d'aquest divendres, des d'ERC admeten que no les tenen totes. El desacord sobre el poder que haurà de tenir el Consell per la República segueix viu. Junts vol que sigui el marc on actuï la nova comandància del procés, en canvi ERC demana que les decisions es prenguin de manera autònoma a l'ens dirigit des de Waterloo. Amb l'escull principal encara per resoldre, tampoc no s'ha lligat com es repartiran les carteres al nou govern. 

A primera hora del matí Marta Vilalta, secretària general adjunta i membre de l'equip negociador, ha lamentat que intueixen que hi ha una part de Junts que prefereix anar a eleccions. Un extrem que Sànchez ha reduït a posicionaments personals però no de l'executiva del partit. Per si de cas, a ERC es guarden la carta de governar en solitari. Una proposta que recorden que va néixer del propi Jordi Sànchez. L'aval de Junts seguirà sent indispensable si s'acaba optant per aquesta alternativa.

El millor dels escenaris amb el qual treballa ERC -que és que hi hagi entesa- situa com a imprescindible que es pugui anunciar ja un principi d'acord abans de diumenge, de tal manera que Junts pugui sotmetre'l a votació de la seva militància la setmana entrant. En paral·lel, caldrà un marge de temps per acabar d'encaixar el que pactin els futurs socis de govern amb el document que els republicans van segellar amb la CUP. En aquest sentit, confien que no serà necessari que els anticapitalistes tornin a celebrar una assemblea per ratificar l'acord, perquè el que se signi amb Junts no modificarà substancialment el que s'ha tancat amb els cupaires.