Des dels budells de la negociació amb Junts per Catalunya per la investidura de Pere Aragonès, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha encès els llums d'alarma alertant del "risc d'accident" que estavelli Catalunya a la repetició d'eleccions. És més, ha denunciat que hi ha una part de Junts que així ho voldria. Quan queden només dinou dies per a la data límit, la líder republicana ha lamentat en una entrevista a RTVE que estiguin encara nedant en la incertesa. "Ara mateix no sabem per on passem". 

A les files d'ERC són conscients que s'han hagut d'empassar el primer ultimàtum que van posar a Junts, el de l'1 de maig, i la indignació va en augment. Durant el cap de setmana van pensar que la cosa es desencallava, albiraven un acord imminent, però hores després aquest optimisme s'esvaïa. Per això, Vilalta admet que els comença a envair la "impotència". El rol del Consell per la República i la fusió de les respectives estratègies per avançar cap a la independència representa ara mateix l'obstacle que bloqueja la negociació. Per això, l'aposta dels republicans és aparcar la discussió, fer govern, i seguir-ne parlant ja amb l'executiu en marxa. 

 

La consulta de Junts, un risc

Aquest divendres i dissabte, Junts per Catalunya celebra el seu congrés nacional. En paral·lel, ERC pressionarà per seguir multiplicant les reunions i aconseguir així tancar un acord com a molt tard la setmana vinent, de tal manera que hi hagi marge perquè els junters puguin ratificar-lo en una consulta interna i convocar el ple d'investidura a partir de la setmana del 17 de maig

Els republicans expliquen que l'anunci de Junts de convocar una consulta sobre el futur acord els va agafar per sorpresa. "Qualsevol pas és un risc afegit de poder tenir un accident i que ens aboquin a unes eleccions que cal evitar", ha remarcat Vilalta. 

Ultimàtums i govern en solitari

El 26 de maig s'acosta perillosament i ERC es troba atrapada per Junts. Els de Junqueras ja han dit per activa i per passiva que no pensen llançar-se als braços del PSC i això fa que l'única alternativa possible passi per Junts. També la possibilitat d'un govern en solitari que no descarten i que, segons Vilalta, exploraran seriosament —també amb la CUP i els comuns— abans d'arribar al límit si certifiquen que Junts no vol repetir coalició.

"El que queda de setmana s'hauria de poder aprofitar al màxim i la setmana que ve s'haurien d'obrir expectatives; si no, ens haurem de començar a plantejar alternatives com un govern en solitari amb el suport a la investidura de Junts i la CUP", ha advertit Vilalta. Sigui com sigui, per investir Aragonès necessitaran, sí o sí, que Junts hi voti a favor. Encara que després es quedin fora del govern. 

Aquest dijous, Sergi Sabrià apuntava el 20 de maig com a nou termini abans de reactivar l'opció d'un govern sense Junts. Tant ell com Vilalta es resisteixen a parlar d'ultimàtum, però garanteixen que estan preparats per governar sols. 

A la imatge principal, Vilalta i Aragonès. / M. Puig