Junts ha sortit aquest matí a contrarestar la imatge de dificultats en les negociacions amb ERC per a la investidura de Pere Aragonès. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha aprofitat un permís de la presó de Lledoners, per llançar un discurs d'optimisme sobre l'entesa, ha assegurat que les converses "avancen satisfactòriament" i que el procés està "molt avançat per a un acord en els propers dies". "Ho tenim a tocar", ha garantit.

Hores després que la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, hagués apuntat que part de Junts vol eleccions i l'endemà que el diputat i membre de la comissió negociadora Sergi Sabrià hagués anunciat un nou ultimàtum el 20 de maig, Sànchez ha insistit en la necessitat de garantir la solidesa de l'acord amb un "exercici de responsabilitat" i "sense improvització".

 

Refer confiances

No només això. El secretari general de Junts ha assegurat que no hi ha excuses per a un no acord. Això no obstant, no ha amagat que cal superar les "desconfiances personals i polítiques" que ha provocat aquests anys un desgast en les relacions. "Aquest no és un tema senzill és gestionar elements que costen molt posar en un paper", ha argumentat, tot i que ha garantit que avui "la confiança entre les persones que porten la direcció d'ERC i Junts és més gran que fa tres mesos". "I aquest és un element molt positiu", ha reblat.

En relació als termes de l'acord, ha assegurat que no hi ha dificultats en relació al programa, que hi ha "un acord a punt de tancar" on queden "petits serrells que no representen cap obstacle important". 

Unitat estratègica

Tampoc les estructures de Govern han de ser un escull. Ha concretat que hi treballen des de fa setmanes, que avui han rebut un retorn a la resposta de Junts a la proposta d'Aragonès i que tampoc aquest serà "cap obstacle per impedir l'acord". De fet, segons Sànchez, demà mateix hi podria haver un acord invertint el repartiment de l'estructura que es va fer l'anterior legislatura.

En aquest context, la unitat estratègica apareix també de nou com a clau per a l'acord. Sànchez ha insistit en la necessitat de coordinació de les forces independentistes, i ha posat particular èmfasi en la coordinació a Madrid, la qual cosa considera "imprescindible", respectant els pesos de totes les formacions polítiques al Congrés i amb l'assumpció que Junts només disposa de 4 escons a Madrid i "no pretén imposar a altres forces el que cal fer.

Consell per la República

Aquesta unitat estratègica s'ha de plantejar a través d'una direcció estratègica col·legiada i a través del Consell per la República. En aquest punt ha defensat un cop més el paper d'aquest òrgan impulsat des de Waterloo, de manera especial quan l'Estat intensifica l'embat contra l'independentisme, amb noves accions com les investigacions del Tribunal de Comptes

Això no obstant, ha desmentit que hi hagi cap pretensió de tutelar la presidència de Pere Aragonès. "Nego categòricament que Junts en cap moment de les negociacions hagi plantejat cap tutela ni al govern de la Generalitat ni als grups parlamentaris per part de cap organisme ni tercera persona. Junts creu en la institucionalitat i en la importància d'un govern i una presidència forta", ha insistit a més de mostrar-se disposat a fer públics els documents de la negociació per demostrar que en cap moment s'ha buscat aquesta tutela.

Per Junts és essencial concretar quina serà la resposta de l'independentisme en cas que descarrili la taula de diàleg amb l'Estat d'aquí a dos anys i Sànchez ha assegurat que no tenen intenció de deixar aparcat cap acord estratègic, ni el Consell per la República ni la coordinació a Madrid, per tancar l'entesa.

Impacte del 4-M

Sànchez ha considerat que el resultat de PP i Vox el 4-M a Madrid plantegen encara més urgència per a un acord independentista, davant de "la inestabilitat política que pot generar a Espanya". Ha insistit que l'independentisme s'equivocaria enormement no aprofitant aquesta situació.

Sobre la taula de diàlegat, tot i reiterar la disposició a participar en tot allò que serveixi per avançar en la solució del conflicte, ha retret que en dos anys ni el PSOE ni el govern espanyol no han donat cap mostra de voluntat de resoldre el conflicte polític.

En qualsevol cas, ha reiterat l'escepticisme davant la tesi que la feblesa del PSOE afavorirà el diàleg. 

Consulta a la militància

Pel que fa a la decisió de Junts de sotmetre l'acord amb ERC a consulta de la militància, ha explicat que el partit té l'obligació de consultar a la militància els acords de Govern i que això no representarà cap endarrariment per l'acord, perquè no contempla una resposta de la militància diferent al que l'executiva de Junts proposi.

El secretari general d'ERC ha reiterat que faria costat a una investidura d'Aragonès en cas que no hi hagi acord, tot i que ha insistit que un mal acord seria una mala decisió i deixaria un independentisme incapaç de donar resposta al 52% de vot independentista a les urnes. En qualsevol cas, ha insistit que també aquest escenari hauria de ser ratificat per la militància.

 

A la imatge principal, Jordi Sànchez durant la roda de premsa a la seu de Junts / ML