A banda i banda coincideixen a assenyalar que la major part de l'acord ja està pràcticament embastat, sobretot pel que fa al programa. L'empenta final per la investidura de Pere Aragonès, però, es resisteix per la distància estratègica que encara separa Esquerra Republicana i Junts per Catalunya i amb el repartiment de carteres encara pendent. La compareixença que el líder dels junters, Jordi Sànchez, ha fet aquest divendres al matí ja ha tingut la corresponent reacció per part dels republicans, que segons informen a aquest diari, ja s'han posat en contacte amb ells per accelerar la negociació

Fonts del partit de Junqueras expliquen que vista "la predisposició que ha mostrat avui públicament Junts" els emplacen a tancar l'acord en les properes hores. Res que no hagin dit des de fa setmanes. Ara, però, amb l'al·licient que qui porta la veu cantant de la negociació per la part de Junts ha confirmat que "les converses avancen satisfactòriament". 

Aragonès modifica l'agenda

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, Pere Aragonès ha anul·lat l'acte que tenia previst celebrar aquesta tarda com a vicepresident, una visita a un institut de Barcelona al costat del conseller d'Educació. Fonts de vicepresidència expliquen que l'agenda del líder d'ERC s'ha modificat, sense concretar si és per reunir-se amb Junts, tot i que apunten que vista la roda de premsa de Junts, per ells seria ideal tancar l'acord ja aquest divendres. Jordi Sànchez està avui de permís penitenciari. 

El millor dels escenaris amb el qual treballa ERC -que és que hi hagi entesa- situa com a imprescindible que es pugui anunciar ja un principi d'acord abans de diumenge, de tal manera que Junts pugui sotmetre'l a votació de la seva militància la setmana entrant. En paral·lel, caldrà un marge de temps per acabar d'encaixar el que pactin els futurs socis de govern amb el document que els republicans van segellar amb la CUP. En aquest sentit, confien que no serà necessari que els anticapitalistes tornin a celebrar una assemblea per ratificar l'acord, perquè el que se signi amb Junts no modificarà substancialment el que s'ha tancat amb els cupaires. 

Un cop s'hagi fet tota aquesta feina, quedarà encara la preceptiva ronda de contactes que ha de convocar la presidenta del Parlament amb els líders de tots els grups parlamentaris. Serà a partir de llavors que podrà convocar-se oficialment el ple d'investidura. Serà el tercer intent d'Aragonès, després de dues votacions fallides -provocades per l'abstenció de Junts- a finals de març. 

Malgrat el positivisme de Sànchez d'aquest divendres, des d'ERC admeten que no les tenen totes. El desacord sobre el poder que haurà de tenir el Consell per la República segueix viu. Junts vol que sigui el marc on actuï la nova comandància del procés, en canvi ERC demana que les decisions es prenguin de manera autònoma a l'ens dirigit des de Waterloo.

A primera hora del matí Marta Vilalta, secretària general adjunta i membre de l'equip negociador, ha lamentat que intueixen que hi ha una part de Junts que prefereix anar a eleccions. Un extrem que Sànchez ha reduït a posicionaments personals però no de l'executiva del partit. 

Per si de cas, a ERC es guarden la carta de governar en solitari. Una proposta que recorden que va néixer del propi Jordi Sànchez. L'aval de Junts seguirà sent indispensable si s'acaba optant per aquesta alternativa. 

A la imatge principal, Aragonès i Sànchez. / ACN