Amb motiu del 12 d'octubre, la plataforma No Callarem ha avançat un clip del documental que prepara amb els rapers Valtònyc, Pablo Hasél i Elgio, tots tres perseguits per la justícia espanyola per les lletres de les seves cançons. El vídeo, fet públic a Twitter, mostra el president a l'exili Carles Puigdemont en conversació amb Valtònyc, també exiliat a Bèlgica, sobre les seves experiències amb la repressió del "decadent" Estat espanyol.

"Estat feble"

El fragment de la conversa enregistrada a Brussel·les ens dona un tast del contingut del film 'Art.490', que tracta el dret a la llibertat d'expressió a Espanya a través de les històries de tres artistes represaliats. Pel que podem veure, el president i el raper mallorquí van mantenir una conversació profunda sobre la capacitat repressiva de l'Estat espanyol, els seus punts forts i febles, i el sistema judicial. 

El clip comença amb una frase de Puigdemont: "Que un sistema, amb el rei al capdavant, se senti més amenaçat per la lletra punyent d'una cançó que per una nazi que diu que els jueus són culpables" són proves de la "decadència" de l'Estat que parlen per si soles. Puigdemont es refereix a la impunitat de l'antisemitisme exhibit durant un acte de la División Azul fa uns mesos.

Valtònyc coincideix amb el seu argument, i sembla tranquil que tot plegat caurà pel seu propi pes: "Podem estar contents perquè significa que és un Estat feble, que està a punt de caure, que està patint una crisi de legitimitat molt grossa", assegura el raper. 

"És un Estat feble, que està a punt de caure, que està patint una crisi de legitimitat molt grossa."

"Mala salut de ferro"

Encara que Puigdemont dona la raó a Valtònyc que "és un Estat decadent, cert", el president no dona la batalla per guanyada i matisa: "És un Estat que té corromputs els fonaments sobre els quals s'ha de sostenir un Estat, però té una mala salut de ferro," lamenta Puigdemont. 

L'immobilisme i la repressió incansable d'Espanya, patida de primera mà pel president, confirma aquesta "mala salut de ferro", "aquesta pulsió imperialista" que els impedeix demanar perdó, rectificar o pagar reparacions pel dany comès. Com a exemple d'això, Puigdemont parla del genocidi perpetrat per Espanya durant la conquista d'Amèrica, i l'actitud imperialista que segueixen exhibint encara avui

"És un Estat decadent, cert... però té una mala salut de ferro". 

L'excusa per reprimir

Entrant en matèria de la persecució judicial, Valtònyc comenta que les tàctiques de repressió encobertes pel sistema espanyol venen de molt lluny, però "ara s'ha demostrat que utilitzen el terrorisme com excusa per reprimir. És una vergonya que existeixi l'Audiència Nacional, en aquests moments que no hi ha cap mena d'amenaça ni cap mena d'activitat armada a l'Estat espanyol. Ho demostra l'existència d'un tribunal excepcional com l'Audiència Nacional que no ha estat capaç de dissoldre's quan les bandes armades s'han dissolt," apunta. 

Coincidint amb aquest punt, Puigdemont afegeix que els tribunals belgues tenen dificultats per comprendre què és l'Audiència Nacional. "Costa entendre que hi hagi aquest cos jurídic anòmal en les jurisdiccions europees," conclou Puigdemont.  

 

Foto principal: el president a l'exili Carles Puigdemont i el raper mallorquí a l'exili, Valtònyc / @no_callarem via Twitter