Unes 300 persones han participat aquesta tarda a Madrid en una marxa en honor als morts de la División Azul que van lluitar al costat de l'Alemanya nazi.

La manifestació commemorar el 78è aniversari de la batalla de Krasny Bor, la qual va començar el 10 de febrer de 1943 i va suposar un considerable triomf dels voluntaris espanyols al costat dels nazis davant de l'exèrcit roig de la Unió Soviètica. La marxa que ha transcorregut sense incidents, segons ha indicat una portaveu de la Prefectura Superior de Policia.

 

Marcha neonazi Ciudad Lineal División Azul Madrid /EFEManifestants de la marxa en honor a la División Azul / EFE

La marxa, convocada per Joventut Patriota de Madrid, comptava amb autorització per a la seva celebració i es convoca cada any. Ha començat a les 17.00 hores a l'estació de metro d'Ascao i ha finalitzat passades les 18.00 hores amb un acte homenatge als caiguts en el Cementiri de l'Almudena.

 

56733358e0d539732423e9c1a4a41fc7f3665166 (1)

Manifestants de la marxa en honor a la División Azul / EFE

L'exèrcit espanyol ret homenatge a la División Azul

L'Acadèmia General Bàsica de Suboficials (AGBS) de l'Exèrcit de Terra espanyol també va voler homenatjar ahir a la División Azul aprofitant l'efemèride de la Batalla de Krasni Bor.

"Tal dia com avui, 10 de febrer de 1943, els carros de combat soviètics s'estavellaven contra les posicions de la División Azul a la batalla de Krasni Bor, al front rus, durant la II GM" va commemorar l'AGBS afegint que la batalla de Krasni Bor "es considera unànimement l'última gran gesta de l'Exèrcit espanyol en una guerra convencional".

"La División Azul es va enganxar al terreny i, malgrat l'aclaparadora superioritat soviètica, va mantenir la posició i va frustrar l'ofensiva enemiga malgrat les seves nombrosíssimes baixes. Fins i tot va poder llançar una contraofensiva i ocupar el riu Ishora en espera de reforços. Els combats van seguir les següents setmanes, però els soviètics no van aconseguir trencar el setge de Leningrad. Stalin va perdre aquella batalla", van afegir.

En aquest cas, l'homenatge va rebre la rèplica de l'Ambaixada russa a Espanya, que va recordar que haver estat aliat de l'Alemanya nazi no és motiu d'orgull. "La història coneix molts exemples d'heroisme de soldat espanyol. Tanmateix hi ha gestes i 'gestes'. L'aventura de la División Azul i la complicitat amb l'Alemanya nazi no és cap motiu d'orgull. Va acabar en milers de soldats espanyols sota terra rus", va etzibar.

 

Imatge principal, marxa en honor a la División Azul / EFE