El PP no digereix les reiterades negatives de la justícia de diferents estats europeus a executar l’euroordre contra Carles Puigdemont dictada pel magistrat Pablo Llarena. Després que el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser (Alguer) suspengués el procediment obert pel Tribunal Suprem, ara el líder del PP, Pablo Casado, reclama a l’executiu de Pedro Sánchez que treballi per demanar respecte a la legalitat espanyola.

“El que hauria de fer un govern responsable és una acció diplomàtica exterior per a explicar a tots els països d'Europa que cal respectar la legalitat espanyola”, afirma Casado en una entrevista publicada aquest diumenge a El Mundo

Desenllaç a Sàsser

Aquesta petició arriba després del discurs triomfalista que va fer el líder dels populars diumenge passat a la plaça de braus de València, quan va assegurar que portaria Puigdemont davant del Tribunal Suprem “encara que haguem de viatjar fins a l’últim país d’Europa”.  Els populars confiaven que Itàlia lliurarien el líder de Junts. L’endemà, però, el Tribunal d’Apel·lació desatenia la petició de Pablo Llarena i deixava en suspens el procediment endegat per la justícia espanyola. El tribunal italià va argumentar que s’ha d’esperar que el Tribunal de Justícia de la UE decideixi sobre les qüestions prejudicials presentades pel jutge Pablo Llarena i també que el Tribunal General de la UE resolgui sobre la demanda de mesures cautelars que va presentar Puigdemont després de ser detingut per recuperar la immunitat.

Clara Posantí, Carles Puigdemont i Toni Comín en Sàsser / ACN

Carles Puigdemont, amb Clara Ponsatí i Toni Comín sortint del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser / ACN

Un cop coneguda la decisió del Tribunal d’Apel·lació, Casado va carregar contra Pedro Sánchez, a qui va acusar de ser còmplice de la suspensió de l’extradició. Va manifestar que el president espanyol no desitja que lliurin a Puigdemont perquè “el jutjarien, l’empresonarien i es rebentaria del diàleg” amb el Govern.

Com va fer Rajoy

Ara Pablo Casado fa un pas més enllà i reclama al govern de Pedro Sánchez que posi la diplomàcia espanyola a treballar arreu d’Europa per fer respectar la justícia espanyola, vist el darrer fracàs que suma el Tribunal Suprem. Proposa recuperar l'estratègia que va dur a terme en el seu moment el govern de Mariano Rajoy contra el procés. I com va ha fet ell, que en diverses ocasions ha aprofitat visites a Brussel·les per carregar contra Carles Puigdemont. Primer per evitar que aconseguís l’acta d’eurodiputat i després perquè se li retirés la immunitat.

Ja són fins a cinc els països que han desestimat les euroordres dictades pel Tribunal Suprem contra els exiliats: Itàlia, Alemanya, Bèlgica, Escòcia i Suïssa. Ara falta el pronunciament de Tribunal de Justícia de la UE.

 

Imatge principal, Pablo Casado a la clausura de la convenció nacional del PP a València / EP