En la darrera manifestació d'aquests feixistes, es va poder escoltar el crit "fora mariques i sidosos". Era a Madrid, el passat mes de setembre. Ara, l'organització falangista España2000 torna a repetir convocatòria a València. I, de la mateixa manera que va passar aleshores, la delegació del govern espanyol torna a autoritzar que puguin passejar-se i manifestar-se pels carrers. Aquesta coincidirà amb la presentació de la nova organització d'esquerres que lidera la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, juntament amb l'alcaldessa Ada Colau, entre d'altres personalitats d'Unidas Podemos.

L'acte ultra també se celebra a la capital del País Valencià. Sota el nom 'Marcha de las Antorchas', es donarà el tret de sortida a les 19h des de les Torres de Quart i acabarà a Torres de Serranos on han avançat que "juraran la bandera, hi hauran parlaments i més sorpreses". L'objectiu, segons España2000: "Demostrarem que els carrers segueixen sent nostres i que València és i serà sempre zona nacional".  La delegació ha reduït la presència de la marxa per evitar enfrontaments, tot i no negar-la. Una de les justificacions, també és la coincidència de la data amb l'acte de Díaz.

La Prefectura Superior de Policia ha alertat que aquest itinerari "podria donar lloc a la presència de grups de persones d'ideologia contrària per mostrar el seu rebuig a la convocatòria sol·licitada, cosa que pogués originar alguna alteració d'ordre públic". L´informe subratlla que "l´any passat, coincidint amb la manifestació prèviament comunicada i convocada per l´entitat España2000, es van produir a la ciutat de València incidents greus provocant alteracions d´ordre públic".

 Aquest acte, celebrat el 12 d'octubre del 2020 al barri valencià de Benimaclet, va derivar en sancions administratives contra dues persones per vulnerar la Llei de Memòria Democràtica de la Generalitat valenciana. La resolució adoptada per la Direcció General de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern del Govern de València estableix que en aquesta ocasió els manifestants ultradretans "van exhibir simbologia nazi, la bandera espanyola amb l'escut franquista, la bandera de la Falange, salutacions feixistes i torxes". 

El precedent

La manifestació a Madrid ja dibuixa el que veurem demà. El passat 19 de setembre van proliferar clares amenaces a la societat: "Aquí estan els nacionalistes", "Aquesta és la nostra terra", "Tu no ets espanyol perquè no ets blanc" i salutacions nazis com el "Sieg Heil". La policia nacional va escoltar tots aquests homòfobs, van permetre que tallessin la Gran Via de Madrid o se'ls va autoritzar instal·lar altaveus i ocupar l'espai enmig de les places. Els col·lectius LGTBI van sortir a Chueca per respondre els nazis i defensar-se dels atacs rebuts: "Així rebem a Chueca als nazis".

El mateix govern de Pedro Sánchez que, posteriorment a les lamentables imatges vistes dels manifestants, ara diu que pensa portar a Fiscalia la concentració. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ho ha confirmat: "Posarem en coneixement de la Fiscalia l'odi LGTBI i racista de la manifestació nazi d'avui a Chueca. A més, estem tramitant amb urgència la Llei Trans i de drets LGTBI, que és el que ens ho permet blindar. No esteu soles".

Fotografia de portada: manifestació d'España2000