Fent servir la ironia, la vicealcaldessa de Madrid i coordinadora regional de Ciutadans, Begoña Villacís, ha proposat a Irene Montero que sigui la ministra d'Igualtat del nou govern talibà de l'Afganistan. Concretament, Villacís ha intentat fer gràcia indicant que aquesta posició està "vacant" dins l'executiu insurgent i que "segur que valoren experiència en un lloc igual o similar".

"Senyora Montero, sorprenentment en l'actual govern talibà de l'Afganistan el lloc de ministra d'Igualtat està vacant. Segur que valoren experiència en un lloc igual o similar", ha escrit la dirigent de Ciutadans a Twitter.

TUIT begona villacis ciudadanos irene montero

Montero havia dit recentment que "totes les cultures i religions" tenen formes "d'oprimir les dones" i de "disciplinar el seu cos" amb "diferents nivells de duresa". "Passa a l'Afganistan, amb el dret a l'accés a una feina, a l'educació o a la salut, però també passa a Espanya amb taxes intolerables d'assassinats per violència masclista", va afegir. I això sí que no: Ciutadans no pot permetre que es pronunciï el nom d'Espanya en va.

Villacís ha respost a l'observació de la ministra espanyola d'Igualtat de la mateixa manera que ja ho va fer la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, que va qualificar de "barbaritat intolerable" les paraules de Montero. Arrimadas considerava que la ministra havia ofès tant a les persones afganeses com a la democràcia espanyola i va exigir que demanés disculpes i retirés el que havia dit.

TUIT ines arrimadas ciudadanos irene montero

"Espanya és un dels millors països del món per néixer dona. Irene Montero és molt afortunada de ser espanyola i aquestes paraules són una barbaritat intolerable. Les ha de retirar i demanar disculpes per ofendre les dones afganeses i la nostra democràcia", va escriure la presidenta de Ciutadans a Twitter.

Les autoritats polítiques catalanes i espanyoles han posat el focus en la necessitat d'acollir sobretot dones i nenes afganeses, que són les que estan més amenaçades pel nou règim talibà de l'Afganistan. Per exemple, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va sol·licitar la setmana passada que la Comissió Europea intercedís per les diputades del país.

Final de l'evacuació de l'Afganistan

L'evacuació de l'Afganistan ja ha acabat, després que l'últim avió dels Estats Units s'enlairés aquest dilluns. Les persones que s'han quedat al país tindran molt complicat escapar a partir d'ara. Caldrà restar atents a veure com evoluciona la governança talibana, que havia promès que els drets de les dones seran respectats, tot i que molts experts no se'n fien gens de les paraules dels insurgents.

Per la seva banda, els talibans han celebrat aquest dimarts el final de dues dècades d'ocupació americana del país. Una hora després que l'últim avió americà marxés, les forces talibanes han entrat a l'aeroport de Kabul per prendre'n el control definitiu.

 

Imatge principal: La ministra espanyola d'Igualtat, Irene Montero / Europa Press