Els desacords entre ERC i Junts tenen un curiós reflex en les rodes de premsa que els dos partits protagonitzen els dilluns. Junts ha assegurat aquest migdia que les converses amb ERC no han experimentat cap punt d'inflexió aquest cap de setmana, insisteix que en cap moment es va plantejar l'1 de maig com a ultimàtum per a l'acord i assegura que en les converses amb els republicans no s'ha posat en cap moment damunt la taula l'escenari d'un govern en solitari d'Esquerra.

La portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha comparegut quan encara estava en marxa la roda de premsa d'ERC en què la republicana Marta Vilalta explicava que la reunió dels dos partits de dijous i en especial de dissabte a la presó de Lledoners s'ha convertit en "un punt d'inflexió" que permet que Esquerra "aparqui de moment" l'escenari d'un govern en solitari.

Lledoners salida reunion ERC y Junts_Eva Parey

Dijous els negociadors van celebrar una primera reunió formal a Lledoners / Eva Parey

Des de la seu republicana, Vilalta aigualia la bromera d'especulacions sorgides aquest cap de setmana sobre la possibilitat que la falta d'acord deixés Junts fora de l'executiu, i això no obstant la intervenció d'Artadi, en roda de premsa telemàtica, s'ha dedicat a esmenar bona part dels seus arguments. Al final, però, per arribar al mateix lloc i assegurar que els negociadors no es plantegen un govern d'Aragonès sense Junts.

"Per part d'ERC no se'ns ha posat cap alternativa sobre la taula que no sigui un govern de coalició. Tota la feina interna que estem fent és per un govern de coalició. Entenem que és el millor escenari. No hem obert altres possibilitats ni se'ns han posat sobre la taula", ha assegurat Artadi cada cop que se li ha interrogat sobre la alternativa que el seu partit voti la investidura de Pere Aragonès sense entrar a l'executiu.

Tot i que va ser el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, qui va plantejar aquesta possibilitat en una entrevista a La Vanguardia, Artadi s'ha negat a valorar aquesta opció i ha insistit que Junts no ha rebut "cap proposta concreta per part d'ERC per avaluar una alternativa a un govern de coalició".

Ni inflexió ni ultimàtums

Igualment, ha rebutjat que la reunió a Lledoners fos un punt d'inflexió en les converses que hagi permès superar la data de l'1 de maig que els republicans havien situat com a límit, i ha insistit que aquest topall només ha estat present en declaracions públiques i mai dins de les negociacions. 

Sobre la crida d'ERC a tancar l'acord tan aviat com sigui possible, s'ha negat a parlar de terminis, i s'ha limitat a recordar que "l'única data límit és el 26 de maig" i a insistir que Junts es va posar a disposició de l'acord "des de l'endemà de les eleccions".

Consulta a la militància

Després que Junts ha debatut a la reunió d'avui sobre la consulta a la militància de l'acord a què arribi amb ERC, Artadi ha assegurat que un cop l'executiva hi doni el vistiplau, se sotmetrà a la validació dels militants perquè "siguin les bases les que decideixin el camí que s'ha de continuar". Això no obstant, ha evitat entrar en més concrecions sobre què se sotmetrà a la decisió de les bases.

Artadi s'ha negat també a valorar el contingut de les negociacions. S'ha limitat a admetre que encara no s'ha entrat a discutir la proposta d'estructura de Govern que els va traslladar Esquerra, que la carpeta sobre estratègia independentista segueix oberta, i que aquesta setmana serà intensa des del punt de vista de treball sectorial, atès que caldrà obrir el grup per abordar l'àmbit institucional. 

D'altra banda, Junts ha anunciat que després del consell nacional d'aquest cap de setmana posarà en marxa l'elecció dels consellers al territori. En total s'han d'escollir 92 membres. Els candidats necessitaran un 10% d'afiliats els avalin per poder optar a aquesta responsabilitat.

 

A la imatge principal, Elsa Artadi en un moment de la roda de premsa d'avui