Dues setmanes després, l'ultimàtum que ERC va posar a Junts s'ha desfet com un terròs de sucre. L'equip de Pere Aragonès detecta un "punt d'inflexió" en la negociació, un "canvi de tendència" després de les dues trobades a Lledoners, l'última aquest dissabte, que els fa ser "optimistes" i albirar "un principi d'acord" en les properes hores i dies. "Concedirem aquest marge de temps que necessita Junts i de moment no explorarem l'alternativa d'un govern en solitari", ha confirmat Marta Vilalta. 

Per no picar-se els dits, els republicans prefereixen no tornar a posar límits temporals i "aparquen" la possibilitat d'explorar altres vies que no siguin repetir un govern de coalició amb els de Puigdemont sense concretar dates. "Junts necessita una mica més de temps", admeten, i estan disposats a esperar, tot i insistir que és urgent materialitzar la investidura. 

Segons ha explicat Vilalta, integrant de l'equip negociador d'ERC, aquest cap de setmana "s'han pogut desencallar temes que fins ara eren un escull". En essència, el que ha canviat, diuen els republicans, és la "voluntat de desbloquejar" l'acord de Jordi Sànchez i la resta de diputats de Junts, de qui destaquen "l'actitud proactiva i positiva". 

El principal obstacle en les converses té a veure amb el rumb que caldrà seguir per avançar cap a la independència si la taula de diàleg amb l'Estat no dona fruits d'aquí a 2023. Especialment, qui haurà de marcar el pas, si Aragonès i el seu Govern —com vol ERC— o l'espai compartit entre els tres partits independentistes i l'ANC i Òmnium —que és el que planteja Junts. 

El que encara hi ha pendent, també, és la resposta dels junters a la proposta d'estructura de govern que els va traslladar Araognès la setmana passada. En qualsevol cas, a ERC confien que la composició de l'executiu "no serà un problema". 

El calendari

Sobre el calendari que cal esperar, en les properes hores continuaran les reunions entre els dos partits. Divendres i dissabte Junts celebra un congrés que podria servir per ratificar el document que pactin amb ERC. Els republicans, però, demanen que la investidura no s'ajorni "en funció d'unes dinàmiques internes de partit; si pot ser demà, millor que demà passat". Abans de convocar un ple d'investidura —serà el tercer que afronta Aragonès després de dos intents fallits—, caldrà que Laura Borràs faci la pertinent ronda de consultes amb els grups parlamentaris

La data encerclada en vermell al calendari, el 26 de maig, cada dia és més a prop. I aquest termini per a la repetició electoral sí que no és prorrogable. 

 

A la imatge principal, Aragonès pren nota al Parlament. / EFE