L'exdiputat de JxSí i membre del Consell per la República, Lluís Llach, ha estat crític amb la carta del líder d'Esquerra, Oriol Junqueras. Sobretot, posa l'accent en el moment en què arriba aquest escrit, on es posa en relleu que "la millor via és un referèndum pactat" i ho contraposa amb altres "que no són desitjables".

Davant de les intencions del president espanyol, Pedro Sánchez, per concedir els indults, Llach creu que ha estat contraproduent: "Es pot dir que potenciar l'indult sense amnistia perjudica sobretot els exiliats? I que ja ara és un greuge directe per als més de 3.000 imputats, multats, o perseguits?", ha escrit a Twitter. 

TUIT LLACH

Precisament, Junqueras veu en els indults una mena de deferència a l'entesa de tot aquest diàleg que planteja i reitera a la carta: "Per nosaltres, ho hem explicat moltes vegades i ho seguim defensant sense matisos, l'amnistia és la nostra prioritat per acabar amb la persecució judicial. La qüestió no acaba ni amb els exiliats, ni amb els presos i preses polítiques, sinó que s'ha de fer extensiva a les altres 3.000 persones que pateixen causes judicials. Malgrat tot, la gestualitat que pugui alleugerir el conflicte, pal·liar el dolor de la repressió i el patiment de la societat catalana, i qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte, ajuda a poder recórrer aquest camí".

L'estratègia de Llach segueix un camí ben diferent. I, de fet ja s'ha mostrat crític anteriorment. El cantautor considera que els indults representarien una concessió de l'estat espanyol, que es traduiria a perdonar la condemna, però seguir mantenint l'existència del delicte. Llach indica en aquest sentit: "Això dels indults només els pot sortir bé si els grups independentistes els ajuden que surti bé. Tan senzill com això".

A més, tot i que Junqueras titlla de "no desitjables altres vies" però tampoc cita en cap moment que renunciï a la unilateralitat, sí que s'ha interpretat en aquest sentit, per la negativa que comporta la frase. Per això, Llach ja va avisar aquest cap de setmana el president d'Unidas-Podemos al Congrés, Jaume Asens, que una part de l'independentisme no renuncia en cap moment a la via unilateral: "Ni ho somiïs". És la resposta de Llach a Asens després que el diputat de la formació lila assegurés que abans de seure a la taula, els independentistes havien d'assegurar aquesta renúncia.

Fotografia de portada: imatge de recurs de Lluís Llach