Tant socialistes com comuns s'han dedicat en les darreres hores a indicar què han de fer els presos independentistes si volen veure com s'agilitzen els seus indults. Ahir, el líder de l'oposició al Parlament, Savaldor Illa pel PSC, va argumentar que "seria molt valent que els presos reconeguessin que no ho van fer bé". Una conclusió que porta al penediment del que aquests renuncien a acceptar.

Avui, s'ha sumat al receptari el president del grup Unidas-Podemos al Congrés, Jaume Asens: "El que estem esperant tots és que seguin a una taula a dialogar i renunciïn a la via unilateral, com a mínim de moment", en declaracions a RNE.

Asens argumenta però que "el gest que han de fer ja l'estan fent" i avisa que és una "oportunitat històrica i no es repeteix sempre". En aquesta idea de que 'el tren només passa una vegada', adverteix de l'alternativa a no anar per aquesta via: "Fins ara ja hem vist el resultat de les receptes de la dreta".

Per això, lamenta i posa al mateix nivell el que per la formació lila són dues cares de la mateixa moneda: "S'ha d'avançar malgrat el foc creuat d'una banda i altra. La que es pensa que Espanya és només Colón i el 'a por ellos' i la d'aquells que només veuen que poden vèncer els independentistes amb cops, presó i sense diàleg".

En aquesta taula, Asens confirma que hi haurà com a mínim un representant de la seva formació. En l'anterior, van presentar-se Pablo Iglesias i Manuel Castells i ara espera que el ministre d'Universitats repeteixi, tot i que molts el veuen més fora que dins del govern, i Yolanda Díaz entri a substituir Iglesias.

Indults "abans de l'estiu"

Pel que fa als terminis, Asens marca "abans de l'estiu", és a dir aquest mes de juny, per tramitar els indults i està convençut que la votació al Congrés posarà de relleu com "la majoria no està en contra d'ells i desmuntarà les mentides que utilitza el PP per intoxicar l'opinió pública espanyola". Com a jurista, també demana que cada expedient d'un pres o presa independentista es tramiti "de forma individual, cosa que no ha fet el Tribunal Suprem" a qui senyala per haver-ho fet de "forma genèrica en contra del que la llei exigeix".

Sense citar un altre triomf del president Carles Puigdemont amb l'informe emès pel Consell d'Europa, el president d'Unidas-Podemos al Congrés posa la mirada des del punt de vista judicial: "Ahir, Europa ens va recordar l'anomalia dels presos i ens va marcar el camí, i no és la primera vegada". Així doncs, exigeix "no seguir ajornant" la tramitació dels indults: "Estan passant massa anys i toca anar de les paraules als fets".

Asens considera que el delicte de sedició pel qual se'ls ha condemnat forma part "d'una relíquia del passat" i contrasta la llibertat que tenen a Europa a diferència de la presó a l'Estat espanyol, una diferència que titlla "d'anomalia".

En paral·lel, sobre la remodelació del govern de Pedro Sánchez, tira pilotes fora: "La reforma d'aquest li competeix al president espanyol, nosaltres hem escoltat rumors per la premsa, però no en tenim constància". 

Fotografia de portada: imatge de recurs de Jaume Asens