El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ignorarà l'informe tècnic elaborat pel fins aquest dijous president, Carlos Lesmes, sobre la persona que el substituiria al càrrec. El CGPJ portarà aquesta tarda a la presidència de l'òrgan el progressista Rafael Mozo. Segons ha informat Efe en el que se suposa que serà una ràpida renovació del poder, Mozo "veurà supervisades les seves atribucions". Subratllen, no obstant això, que Mozo no seria tècnicament un president en funcions, sinó el vocal que supleix la vacant deixada per Lesmes al capdavant de l'òrgan de govern dels jutges, un matís jurídic que consideren important. La supervisió de les atribucions és la condició que ha posat el sector majoritari conservador per assumir la proposta dels progressistes i col·locar-hi així Mozo, en lloc d'acceptar de manera automàtica la proposta de Lesmes. 

Proposta polèmica 

L'informe encarregat per Lesmes va ser rebutjat per un ampli sector dels vocals d'ençà que es va donar a conèixer. El discurs generalitzat era que no estaven d'acord amb el fet que se'ls pugui imposar un president i no tenir cap participació en aquesta decisió. Tots volen tenir veu i que no els imposin un president, d'aquí ve que les opcions impliquin acceptar el plantejament del president sortint o optar per nomenar el vocal més antic, Mozo. Aquest serà el tema principal que es tractarà aquest dijous a partir de les 16.30 hores al ple, en el qual els sis vocals han introduït com a punt del dia que es tracti aquesta decisió i, si cal, "les decisions legals que calguin després de la renúncia del seu president". 

Sobre la decisió de col·locar Mozo a la presidència, hi ha diversitat d'opinions entre els vocals del CGPJ, és a dir, hi ha vocals que entenen que Mozo no hauria de tenir les mateixes funcions que tenia Lesmes en la presidència del CGPJ i aquest és un dels principals punts que hauran de debatre i consensuar en el ple d'aquest dijous. Mentrestant, uns altres precisen que, encara que les funcions venen establertes per la llei, Mozo tindria la facultat de modular-les i de fer delegacions, i subratllen la importància d'aquest assumpte en el debat. No obstant això, són conscients que aquesta decisió podria ser recorreguda davant la sala contenciosa del Tribunal Suprem.

L'informe de Lesmes

Fa només unes setmanes, i abans de deixar la presidència del CGPJ, Lesmes va encarregar un informe al gabinet tècnic del Consell per saber qui l'havia de rellevar. En aquest text es determinava que el relleu l’havia d’assumir el president de sala més antic del Suprem, i, per tant, aquesta posició corresponia a Francisco Marín Castán, de la sala primera (civil), actual vicepresident del Tribunal Suprem. Lesmes ha deixat aquest mateix dijous de ser president del Consell i del Suprem, ja que el seu cessament s'ha fet efectiu a les 00.00 hores després de la seva publicació en el BOE del dimecres.

Davant la incorfomitat per part dels vocals del CGPJ de la decisió de Lesmes, fonts jurídiques consultades per EFE apunten ja a la possibilitat que pugui produir-se una bicefàlia, amb un president diferent per a cada òrgan. Marín Castán, per al Suprem i Mozo, per al CGPJ, una tesi que agafa força en les últimes hores.