Carlos Lesmes està preparant les maletes per deixar la presidència del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, tal com va amenaçar davant del rei Felip VI en l’obertura de l’any judicial. De fet, ja està en la casella de sortida i ja se sap qui el substituirà en cas que es confirmi la dimissió després del desacord entre el PSOE i el Partit Popular. El mateix Lesmes ha encarregat un informe al gabinet tècnic del Consell per saber qui l’ha de rellevar. El text determina que el relleu l’ha d’assumir el president de Sala més antic del Suprem. Aquesta posició correspon a Francisco Marín Castán, de la Sala Primera (Civil), que actualment és vicepresident del TS. L’informe encarregat per Lesmes constata que el president de l’òrgan de govern dels jutges està enllestint la renúncia, “l’eventual substitució”. Lesmes – que fa gairebé 4 anys que té el mandat caducat – comunicarà el contingut de l’informe a la sala de govern de l’alt tribunal i al ple del CPGJ, que es farà el 29 de setembre, abans de la visita a Madrid del comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders.

Segons un text comunicat aquest divendres, Lesmes sosté que l'informe tècnic conclou que el magistrat que l'hauria de substituir en aquest tessitura és el vicepresident del CGPJ, Ángel Juanes, que va jubilar el 2019. De fet, el van substituir de facto pel vicepresident del Suprem, Francisco Marín Castán, que ara li tocaria assumir el càrrec com a president de Sala amb més antiguitat. Segons els tècnics, no cal fer cap nomenament i, per tant, no entra en contradicció amb la llei que impedeix al CGPJ designar substituts mentre té el mandat caducat.

President Tribunal supre Carlos Lesmes acte obertura any judicial 22 23 / Foto: Efe
Carlos Lemes eleva la pressió contra el PSOE i el Partit Popular. / Foto: Efe

 

L'avís de Lesmes

En l'obertura de l'any judicial, Carlos Lesmes va urgir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a que es reunissin "amb urgència" i posessin “una solució definitiva” a la “situació insostenible i inacceptable” que viu el Consell General del Poder Judicial, que des de fa gairebé quatre anys té el mandat caducat. Segons va explicar, va assegurar que si no li fan cas “caldrà reflexionar sobre l’adopció d’un altre tipus de decisions que ni volem ni ens agraden”.

El bloqueig a la renovació del TC

De mar de fons hi ha el bloqueig a la renovació del CGPJ, que a la vegada està col·lapsat per escollir els dos substituts als dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que tenen el mandat caducat. A la comissió negociadora, els vocals conservadors estan posant traves a la designació i, en l'última reunió amb els progressistes, tampoc van portar cap llista de candidats, tal com havien acordat. De fet, el sector crític rebutja que la renovació sigui una qüestió "d'urgència". La postura dels 8 conservadors topa amb Lesmes, que preferia que es complissin els terminis que estipula la reforma exprés que retornava al CGPJ la potestat per nomenar els dos membres del TC. El termini va vèncer el 13 de setembre, fa 10 dies.