El temps s'ha esgotat. Tal com ha informat aquest diumenge en un comunicat, el president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) renunciarà al seu càrrec dilluns vinent "sense que govern i oposició hagin aconseguit un acord per a la renovació de l'òrgan de govern dels jutges o per a la devolució de les seves competències". Lesmes ja va amenaçar davant Felip VI en l'inici del curs judicial d'abandonar la presidència del CGPJ el passat 29 de setembre i, finalment, el dia ha arribat. En aquest missatge, el magistrat ha lamentat que ni tan sols la recent visita a l'Estat del Comissari de Justícia de la UE, Didier Reynders, hagi fet recapacitar el PSOE i el PP per desencallar el bloqueig: "No ha donat cap resultat positiu", ha reblat Lesmes. Immediatament després de l'anunci, els dirigents dels partits més votats, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, han anunciat una reunió a la Moncloa demà a primera hora per tractar el desgavell a la Justícia espanyola. El popular ha dit que assistirà, perque "la nostra voluntat sempre ha estat a implementar un model que reforci l'exemplaritat i independència del sistema judicial espanyol".

 

"Perduda tota l'esperança"

Fa quatre anys que el CGPJ està caducat. "Perduda tota l'esperança de rectificació i davant la palesa deterioració" de les institucions que presideix, Lesmes ha decidit marxar. En un missatge de vídeo difós a les xarxes oficials del CGPJ, el magistrat ha criticat fortament els socialistes i els populars per ser incapaços d'arribar a un acord pel desbloqueig, i les repercussions que això comporta per la credibilitat dels òrgans. La situació actual "compromet greument el prestigi i el funcionament de tota la Justícia" la qual, ha afegit, pateix "greus perjudicis". La situació ha arribat a tal punt, que seguir al capdavant del CGPJ i el TS seria "contrari a la meva consciència" i comportaria ser "còmplice d'una situació que avorreixo i és inacceptable", ha asseverat.

La visita de Reynders, "cap resultat"

En la seva declaració, Lesmes assegura que després de la crida al Govern i al PP perquè posessin solució definitiva a la "insostenible" situació del Suprem i el CGPJ i de les exhortacions en el mateix sentit fetes pel comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, "els contactes desenvolupats aquests últims dies, dels quals he estat informat, no han donat cap resultat positiu". De cara la seva renuncia, el mateix Lesmes ja va encarregar un informe al gabinet tècnic del Consell per saber qui el rellevaria. El text determina que el relleu l’ha d’assumir el president de Sala més antic del Suprem. Aquesta posició correspon a Francisco Marín Castán, de la Sala Primera (Civil), que actualment és vicepresident del TS.