Un cop més, les agendes del Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional conflueixen. A partir d'aquest dilluns els 18 processats per Pablo Llarena que no són a l'exili estan citats per fer una declaració indagatòria, en què se'ls comunicarà els delictes pels quals estan processats i se'ls donarà veu per confirmar-los, negar-los o matisar-los.

Aquest dilluns compareixen al Suprem Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras; dimarts ho faran Joaquim Forn, Josep Rull i Raül Romeva, i dimecres, Jordi Turull, Dolors Bassa i Carme Forcadell.

Llarena tenia previst que compareguessin tots entre dilluns i dimecres, però a hores d'ara només ha citat els nou processats que són a la presó. Algunes fonts judicials apunten que el magistrat podria posposar les declaracions de la resta per a una altra setmana.

Els que segur que no passaran pel Suprem són el Govern a l'exili, Marta Rovira i Anna Gabriel. Gabriel no té ordre de detenció internacional, i de la situació de Rovira i els tràmits judicials de la seva euroordre no se'n sap res. La resta estan pendents del desenllaç de les euroordres a Alemanya, Brussel·les i Escòcia.

Per la seva banda, Carmen Lamela ha citat per al mateix dia els quatre processats per sedició i pertinença a organització criminal. Són el major Josep Lluís Trapero, l'ex-secretari general d'Interior Cèsar Puig, l'ex-director general de la policia Pere Soler i la intendent Teresa Laplana.

La coincidència complica una mica la feina d'alguns advocats que estan personats en tots dos casos. És el cas de Jaume Alonso Cuevillas. L'advocat de Carles Puigdemont pot i vol ser present a les declaracions del Suprem on s'ha pogut personar, però a més representa la defensa de Cèsar Puig i, per tant, l'ha d'assistir en la seva declaració de l'Audiència Nacional. Tot i l'intent d'ajornar la compareixença, l'única cosa que ha aconseguit és que l'avancin unes hores, però això no permetrà que pugui anar a les declaracions que es fan en dos tribunals diferents a la mateixa hora.

La declaració és un tràmit que s'inclou dins el procés de sumari i no s'espera que la situació de cap dels processats pugui canviar. És a dir, ni s'espera que els que són a la presó quedin en llibertat, ni que els consellers i membres de la mesa del Parlament que estan en llibertat provisional acabin empresonats. Això, pel que fa al Tribunal Suprem.

Trapero pot anar a la presó?

Pel que fa a l'Audiència Nacional, totes les mirades estan posades en el major Josep Lluís Trapero. Sobre la possibilitat que Lamela acabi decidint tancar-lo a la presó fins que es faci el judici, la seva advocada no s'ho planteja, tot i que en aquest cas no es pot descartar res.

Hi ha una diferència bàsica, però, entre aquesta compareixença i la que es va fer fa tres setmanes al Suprem, quan el jutge Pablo Llarena va dictar presó per a tots els citats. I és que Llarena havia convocat una vista de mesures cautelars en què les acusacions van poder demanar la presó. A l'Audiència Nacional aquesta vista no s'ha convocat, i Olga Tubau remarca que aquest dilluns, per tant, la situació processal de cap dels acusats no hauria de canviar.

Tot i que Tubau recordi que en qualsevol compareixença es pot demanar una vista per revisar les mesures cautelars, es mostra optimista: "M'estranyaria molt que un mes i mig després de la darrera compareixença hi pugui haver una modificació". Tubau també matisa que "l'escenari no és equiparable al del Tribunal Suprem". 

trapero madrid efe

Què és una declaració indagatòria?

La paraula indagatòria es relaciona amb la voluntat del jutge de fer un intent legal per saber la veritat per boca dels processats i que aquests confessin. Durant la compareixença es llegirà la resolució de la interlocutòria de processament i llavors l'acusat pot no reconèixer els fets o bé assumir-ne una part, matisant el que cregui que no s'ajusta a la realitat; també els pot negar.

Habitualment la declaració indagatòria acaba o bé amb una negació de tots els fets per part de l'acusat, o bé remetent-se a les declaracions anteriors que s'han fet al tribunal. I a la pràctica, la indagatòria és un tràmit formal que representa la culminació de la fase d'investigació del sumari. És com donar l'última paraula al processat abans de fer la interlocutòria de conclusió sumarial.