El coronavirus s'infiltra dins del Govern. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha donat positiu en covid-19. Així ho ha confirmat ella mateixa aquest dimecres mitjançant les xarxes socials, on ha anunciat que es quedarà "a casa fins que millori". Davant l'avanç de la sisena onada i la seva situació particular, Garriga ha aprofitat per emplaçar la ciutadania a prendre precaucions davant del virus: "Cuideu-vos: mans, distància, mascareta".

La consellera va reunir-se ahir dimarts en el Consell Executiu amb la resta de membres del Govern, però tot ha quedat únicament en un ensurt. Segons han confirmat fonts del Govern a ElNacional.cat, ni el president ni cap dels consellers s'hauran de confinar perquè estan tots vacunats i, durant la reunió, portaven mascareta. El mateix passa amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que es va asseure al costat de Garriga en la Festa de les Lletres Catalanes de la Nit de Santa Llúcia, organitzada per Òmnium Cultural. Tampoc no han informat sobre si se sotmetran a un test d'antígens.

TUIT Natàlia Garriga

Cal recordar que el pla del Departament de Salut per a la sisena onada no preveu quarantenes per als contactes d'un positiu si té la vacunació completa. Per tant, els membres del Govern només s'haurien de confinar en l'hipotètic cas que la consellera s'hagués contagiat de la variant òmicron del virus.

En un moment d'extrema urgència per al català, la consellera també ha explicat en la piulada que en els pròxims dies volia presentar "tota la feina" que està fent el Departament de Cultura per al foment de la llengua. "Ho faré de seguida que em recuperi", ha assenyalat. En aquest sentit, el vicepresident Jordi Puigneró ha reclamat aquest dimecres una estratègia lingüística unitària de Junts i ERC al Congrés. Per la seva banda, Jordi Cuixart també va exigir mesures similars dimarts al vespre en l'acte en què va coincidir amb Garriga.

La situació epidemiològica

El contagi de la consellera se suma a les més de 5.800 infeccions notificades en les últimes 24 hores a Catalunya. La situació epidemiològica del país és delicada, tal com mostren les últimes dades de Salut. De fet, per trobar una xifra de contagis tan elevada cal remuntar-se al 23 de juliol passat (5.908), en plena cinquena onada.

Els indicadors estan a l'alça: el risc de rebrot se situa en els 700 punts, 131 més que la jornada anterior; l'índex de contagi (Rt) és d'1,40, quan les autoritats asseguren que aquest número ha d'estar per sota de l'1 per mantenir controlada la transmissió; i, finalment, la incidència acumulada en catorze dies és de 512,94 casos per cada 100.000 habitants.

 

Imatge principal: La consellera de Cultura, Natàlia Garriga / ACN