Ja tenim guanyador. En el marc de la Festa de les Lletres Catalanes de la Nit de Santa Llúcia organitzada per Òmnium Cultural, l'escriptor Sergi Belbel (Terrassa, 1963) ha estat guardonat amb el Premi Sant Jordi 2021 amb la novel·la Morir-ne disset. Una obra que esdevé "un relat confessional divertidíssim, audaç i ple de talent narratiu, que posa la catalanitat davant d'un mirall", segons els organitzadors.

Morir-ne disset explica la història d'Ernesto Calvo, fill d'una família immigrant vinguda del sud d'Espanya i que neix i creix en una ciutat industrial del Vallès Occidental, "en la qual s'integra com el més català dels catalans". Mentre va relatant "amb nostàlgia i humor" la seva infantesa i joventut, es confessa autor d'una sèrie d'assassinats comesos entre el període que va del cop d'estat del febrer del 1981 fins als Jocs Olímpics de Barcelona del 92. A partir de la relació amb el seu millor amic, fill d'una família catalana de classe treballadora, humil i honesta, "el protagonista s'enfronta a les contradiccions d'una societat en procés de canvi que es busca a ella mateixa, com el mateix personatge, i que veu amenaçada la seva supervivència".

Una "història ludocriminal"

El jurat, format per Mita Casacuberta, Fe Fernández, Ferran Gadea, David Guzmán, Manel Ollé, Simona Skrabec i Dolors Udina, ha valorat la novel·la de Belbel d'entre 47 originals presentats i ha destacat que es tracta "d'una resposta enjogassada i càustica al debat sobre la naturalesa del gènere novel·lístic". És una "història ludocriminal, amarada d'humor negre i amb traces de roman à clef, que dessacralitza, des de la sàtira, la llengua i la literatura en una tradició que l'agermana amb veus com Francesc Trabal i la Colla de Sabadell", afegeixen els membres del jurat. 

Per la seva banda, Belbel és un autor, director, traductor teatral  actual president del Patronat de la Fundació Sala Beckett des del 2016. Llicenciat en Filologia Romànica i Francesa a la UAB (1986), també va ser director del Teatre Nacional de Catalunya (2006-2013) i professor de l'Institut del Teatre (1988-2006). Entre les seves obres destaquen Minim.mal Show (1986), Elsa Schneider (1989), Tàlem (1990), Carícies (1991), Després de la pluja (1993), Morir (1994), La sang (1998), El temps de Planck (2000), Forasters (2004), Mòbil (2005), A la Toscana (2007), Fora de joc (2010), Les roses de la vida (2017) i Si no t'hagués conegut (2018). A més, ha obtingut el Premi Ignasi Iglésias (1987), el Premi Nacional de Literatura Catalana (1993-95), el Premi Born (1995), el Premio Nacional de Literatura Dramática (1996), el Premi Molière (1999), el Premi Nacional de Teatre (2000), el Premio Max (2002), el Premi Ciutat de Barcelona (2003) i diversos Premis Butaca. Ara, ha guanyat el Premi Sant Jordi, dotat amb 60.000 euros.

El Mercè Rodoreda i el Carles Riba

Més enllà d'aquest guardó, Ricard Sunyol Estadella amb Declaració d'invencions ha rebut el Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions, dotat amb 6.000 euros. El jurat, format per Francesco Ardolino, Jordi Mir, Marina Porras, Joana Masó i Clàudia Rius, ha assenyalat "l'originalitat de la veu i  l'estil que travessa tot el conjunt de l'obra, també per l'experimentació formal i sonora i el joc amb el llenguatge".

El Premi Carles Riba de Poesia, dotat amb 3.000 euros, ha estat per Antoni Vidal Ferrando per Si entra boira no tendré on anar. El jurat que han conformat Sebastià Alzamora, Laura López Granell, Josep M. Fonalleras, Josep Lluch i Teresa Pascual ha destacat que "des de les exquisides formes classicitzants dels seus primers llibres, l'escriptura d'Antoni Vidal Ferrando ha evolucionat cap a una aparent senzillesa, i això, alhora, vol dir que ha guanyat en complexitat". "La boira del títol sembla dominar els poemes mateixos, construccions quasi aèries de tan delicades, tant en vers com en prosa. També s'instal·la entre les moltes imatges memorables, algunes bellíssimes, altres pertorbadores, que hi trobarem. Una boira que desdibuixa el temps i que és germana del misteri, aquell que encara ningú ha desxifrat: el de la vida i la mort", afegeix.

El Josep M. Folch i el Joan B. Cendrós

Carles Sala i Vila amb Capità Lluc ha estat guardonat amb el Premi Josep M. Folch i Torres de Novel·les per a Nois i Noies, dotat amb 6.000 euros. Els membres del jurat (Paula Jarrín, Tina Vallès, Anna Guitart, Oriol Canosa, Elisenda Roca i Pepa Maymó) han assegurat que "se li atorga el premi per regalar-nos una història d'aventures aparentment forassenyada, per donar valor a la complicitat entre infants i avis, per imaginar un territori i uns artefactes que faran somiar els lectors, i, sobretot, per la capacitat de tractar una temàtica delicada amb una naturalitat insòlita". En aquesta categoria s'han presentat vint originals.

El Premi Internacional Joan B. Cendrós ha estat per l'artista xinès Ai Weiwei, que mitjançant la seva obra ha vehiculat la denúncia de les violacions dels drets humans arreu del món. El jurat ha destacat "el seu compromís a l'hora de denunciar la repressió a Catalunya contra el moviment sobiranista". D'una banda, a través de la signatura al manifest Dialogue for Catalonia, promogut per Òmnium Cultural. De l'altra, pel fet que reconegués "la injustícia de l'empresonament de Jordi Cuixart i la resta de presos polítics".

El Muriel Casals i el Joaquim Ruyra

Finalment, la plataforma audiovisual Filmin ha rebut el Premi Muriel Casals de Comunicació 2021 pel "seu tractament de la llengua catalana en pla d'igualtat a la resta de llengües i la seva potència com a producte audiovisual en el complicat context actual". "Es valora l'aposta per la qualitat del producte cultural i el bon cinema que s'ofereix: Filmin és, segons el jurat, una clara demostració que, si el projecte és bo, es pot fer negoci normalitzat en català", afegeix el jurat.

El Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil ha quedat desert perquè el jurat (format per Laia Falcón, Laia Soler, Jorge Jiménez, Cristina Ropero, Raquel Díaz i Anna López) ha considerat que cap dels trenta originals presentats "no reuneix els requisits que reclama un dels certàmens més prestigiosos de la literatura juvenil en català". 

 

Imatge principal: L'escriptor Sergi Belbel, guardonat amb el Premi Sant Jordi, al costat de Jordi Cuixart, Pere Aragonès i Laura Borràs / ACN