Les paraules del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que avalen les informacions que vinculen el president Carles Puigdemont amb una presumpta trama russa del procés, ha dinamitat la convivència entre els socis de govern, ERC i Junts. Però no només això, després que Junts hagi exigit que el partit de Rufián esmeni les seves dures paraules contra l'acció exterior de Puigdemont, ara és el Consell per la República que critica que ERC encara no hagi fet una "rectificació pública". El Consell ha "exigit" una disculpa "immediata i inequívoca" des del partit republicà per la "declaració insultant" del seu portaveu al Congrés dels Diputats.

consell republica

En ser preguntat durant una roda de premsa al Congrés dels diputat Rufián, tot i que ha començat assegurant que no tenia intenció de parlar gaire del que ha descrit com "l'espai de l'antiga CDC", s'hi ha despatxat a gust. "Crec que són senyoritos que es passejaven per Europa reunint-se amb la gent equivocada perquè així durant una estona es creien James Bond. No ens representen", ha assegurat. Rufián ha insistit que es "contenia" amb les seves paraules, però ha titllat de "frivolitat terrible" aquests moviments, que ha contrastat amb la línia política internacional d'ERC, que mai ha estat reunir-se amb "sàpatres", tot i que ho haurien pogut fer.

Les paraules de Gabriel Rufián no han deixat ningú indiferent. Ja són diverses les figures de l'independentisme que no s'han quedat callades davant l'atac de Rufián. Ara, ha estat la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, que ha repudiat el comentari del republicà en un tuit: "Ja fa massa temps que Gabriel Rufián contribueix al relat criminalitzador de l'independentisme", ha advertit. També ha aprofitat per recordar quan el diputat va criticar-la per defensar que les protestes després de la sentència als presos independentistes havien internacionalitzat el conflicte amb l'Estat: "Vaig callar quan ho va fer amb mi el 2019 per no caure en la provocació que busca". I no s'ha pogut estar de condemnar-lo enèrgicament: "Avui ha creuat moltes línies vermelles".

elisenda

Per altra banda, el president del grup parlamentari, Albert Batet, ha reclamat a ERC que desautoritzi el seu portaveu al Congrés i ha demanat la compareixença de Puigdemont al Parlament així com la del director de l'oficina d'expresident, Josep Lluís Alay, i la del seu advocat, Gonzalo Boye. Prèviament, ha estat el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, qui ha carregat contra Rufián i l'ha titllat de "miserable". També ha convidat Rufián a comparèixer perquè expliqui "aquesta suposada informació que té i per saber d'on prové". "El que ha dit avui ERC en boca del seu portaveu a Madrid és molt greu, són declaracions impròpies d'un dirigent d'ERC, inacceptables d'un dirigent independentista", ha reblat Batet que s'ha mostrat sorprès pel fons i les formes, i s'ha preguntat si ha comprat gratuïtament el relat de les clavegueres de l'Estat. Des de Junts s'ha vinculat les declaracions amb la vaga d'ensenyament i la voluntat d'aixecar una "cortina de fum" per tapar la protestes contra una conselleria que encapçala ERC.  Batet també ha apuntat rere les paraules de Rufián una irritació davant del fet que ERC el vulgui destinar a la política municipal a Santa Coloma de Gramanet.