L'Assemblea Fundacional de Representants del Consell per la República ha triat els membres de la Sindicatura Electoral. D'aquesta manera, es podrà iniciar el procés electoral per escollir l'Assemblea de Representants ordinària que posarà fi a la interinitat de l'Assemblea Fundacional, segons explica el Consell per la República a través d'un comunicat.

De fet, l'actual assemblea fundacional està integrada per càrrecs electes del Parlament de l'anterior legislatura. D'altra banda, en la reunió celebrada aquest dijous al vespre, també s'ha donat llum verda a un reglament intern per "fomentar l'exercici de la democràcia directa". 

Els membres de la Sindicatura electoral

Els noms aprovats com a membres titulars de la Sindicatura Electoral són: Jordi Domingo Garcia-Mila, Olga Amargant Cancio, Teresa Vallverdú i Baró, Josep Ramón Barberà i Gomis, i Mònica Fernández i Pujagut.

Pel que fa al reglament intern, el Consell per la República assegura que qualsevol persona del registre ciutadà del Consell podrà proposar preguntes en l'àmbit local o nacional. També el Govern del Consell podrà refrendar alguna qüestió al conjunt dels registrats si ho considera oportú.

 

Esmenes sobre el reglament

D'altra banda, també s'han aprovat quatre esmenes sobre detalls tècnics del reglament electoral, norma que servirà per a regir els comicis a l'Assemblea de Representants ordinària prevista per a la tardor.

 

Segons apunta el comunicat, "la legitimització del Consell emana de la sobirania popular, és a dir, del seu Parlament". També remarca que el Consell té tres pilars: els seus membres registrats en el cens republicà, el Govern del Consell i l'Assemblea de representants.

 

L'Assemblea és escollida per les persones registrades al Consell, exceptuant la primera, que estava formada per càrrecs electes del Parlament de Catalunya de l'anterior legislatura.

Pel que fa al Govern del Consell per la República, actualment hi ha personalitats com el president Carles Puigdemont (que presideix el Govern), l'eurodiputat i vicepresident del Consell, Toni Comín, l'eurodiputada, Clara Ponsatí o el cantant Lluís Llach. Més de 22.000 persones ja han demanat el carnet del Consell.

El Consell per la República també s'ha mostrat molt crític amb l'intent de l'executiu espanyol de retornar a la via del diàleg. Apunten que és "una distracció" i aposten per la confrontació amb l'Estat. A més, el Consell també s'ha mostrat escèptic amb l'estratègia d'ERC d'intentar arribar a un acord amb el govern espanyol.

 

Imatge principal: El president del Consell per la República, Carles Puigdemont / ACN.