El Consell per la República, que presideix Carles Puigdemont, ha decidit dir la seva en el debat obert successivament per les reflexions del president d'ERC, Oriol Junqueras, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, sobre la vigència de la via unilateral i el sentit del referèndum de l'1-O.

El Govern del Consell ha decidit fer públic un manifest aquest vespre -la vigília de la manifestació convocada a Madrid contra els indults-, que arrenca assegurant que "el dia 1 d'octubre de 2017 el poble de Catalunya va assolir la victòria democràtica més gran que hagi pogut protagonitzar des del retorn de l'exili del president Tarradellas". Subratlla que 2,3 milions de persones van fer possible "el primer referèndum d'autodeterminació, convocat i organitzat pel Govern de la Generalitat i aprovat per llei del Parlament de Catalunya". "Un referèndum proposat per les institucions legítimes dels ciutadans de Catalunya, dipositàries de la sobirania popular", destaca.

Sànchez i l'1-O

Tot i que el text no cita en cap moment cap dirigent polític, es posiciona de manera inequívoca en el debat provocat per les paraules de Jordi Sànchez que dimarts explicava en un article al diari Ara el seu convenciment que "l’1-O va ser concebut més per forçar el govern espanyol a obrir una via de diàleg i negociació per assolir un referèndum acordat que per proclamar efectivament la independència".

Aquestes referències del secretari general de Junts han provocat una intensa resposta a la cúpula del partit on fins i tot ha aparegut una iniciativa, de la qual ningú no se n'ha fet públicament responsable, per recollir signatures demanant la seva dimissió. Les darreres hores, Puigdemont, després de reunir-se telemàticament amb Sànchez, ha fet saber al seu entorn el seu parer crític davant d'aquesta campanya anònima.

 

Davant d'aquestes valoracions, el text del Consell insisteix en l'èxit "sense precedents" que el referèndum va representar de participació i organització malgrat la repressió de l'Estat. "Una victòria de la democràcia i alhora una derrota de la violència", rebla per afegir tot seguit que aquell dia es van posar "oficialment i democràtica les bases de la República catalana" i que va atorgar plens poders al Govern i al Parlament per declarar la independència, el 27 d'octubre.

Junqueras i la via unilateral

Tot seguit, el manifest aborda el debat sobre la via unilateral, que Junqueras va descartar dilluns en una carta en què defensava el pacte i assegurava que altres vies no són desitjables. Tampoc en aquest cas cita el dirigent republicà. Admet que l'independentisme s'ha posat d'acord per intentar l'acord amb l'Estat espanyol i "cal respectar honestament aquest camí" acordat al Parlament. Això no obstant, adverteix que igual com va passar el 2017, l'independentisme s'ha de posar d'acord per pactar "les altres vies" si la negociació amb l'Estat desemboca en una via morta.

El Consell no només assegura que "igual que l'octubre de 2017, la via unilateral és legítima i eficaç si se sap construir-la i defensar-la", sinó que a més crida els partits a preparar-la per "fer-la forta i eficaç".

"El Consell per la República, institució republicana que recull el fil de l'octubre del 2017, insta tots els partits polítics independentistes que tenen representació i responsabilitat institucional a actuar en conseqüència i coherència, i a no malbaratar la victòria de l'1-O", adverteix.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont durant un acte del Consell per la República a Brussel·les / ACN