El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts la moció presentada pel PP que demanava forçar la compareixença del ministre de Ciència, Pedro Duque, per les suposades irregularitats en la compra d'un xalet. La moció dels populars proposava que "el ministre de Ciència comparegui de forma immediata en comissió perquè aclareixi tot allò relacionat amb la seva societat patrimonial, aporti la documentació corresponent a l'autolloguer i el seu reflex comptable en els comptes de la societat, així com que ratifiqui tot el que va afirmar en roda de premsa el passat 27 de setembre".

Aquest mateix dilluns, Duque va fer públic un informe tècnic sobre la seva societat patrimonial que assegura que "la fórmula elegida va ser perjudicial", ja que "es van acabar pagant més impostos dels que corresponia". El diputat del PP Fernando Martínez Maíllo ha estat l'encarregat de valorar l'informe per part de la formació de Pablo Casado i ho ha fet ironitzant sobre el fet que Duque pagués més impostos del que tocava. "No conec a ningú que pagui més impostos, fins ahir, que hem conegut el cas de Duque, que decideix pagar més perquè és un ministre altruista", ha etzibat. Maíllo també ha criticat que el ministre "tingui por" a comparéixer o que el Govern espanyol "no el deixa". Ha conclòs que "potser tampoc hauria de formar part d'aquest mal Govern".

Ciutadans ha donat suport a la iniciativa popular i el seu portaveu en matèria d'Hisenda, Francisco de la Torre, ha titllat de "presa de pèl" el document fet públic per Duque.

 

PSOE, Unidos-Podemos, PDeCAT i PNB rebutgen les formes del PP
 

La socialista Patricia Blanquer ha comentat que "aquesta moció no té cap sentit", perquè la sol·licitud de compareixença de Duque ja està registrada al Congrés a petició dels mateixos populars. A més, ha criticat el PP per basar la seva estratègia a l'oposició en "qüestions personals" i sense fer propostes.

Des d'Unidos-Podemos, Txema Guijarro, també ha rebutjat el mètode del PP a través d'una moció que, segons han afirmat des de la formació de Pablo Iglesias, no segueix el camí "processal i reglamentari". No obstant, Guijarro també ha reconegut que Pedro Duque "no ha explicat tot el que hauria d'haver explicat".

Per la seva banda, tant el PNB com el PDeCAT han qualificat el moviment del PP com una mera "operació de màrketing", tot i que també han assegurat que les explicacions del ministre són necessàries per l'aclariment del cas.