“És perfectament legal i normal”. Així s’ha defensat el ministre espanyol de Ciència, Pedro Duque, després que OK Diario hagi publicat aquest dijous que té un xalet a Xàbia (Alacant) a nom d’una societat patrimonial. Ho ha justificat en les seves circumstàncies personals, que l’obligaven a estar fora del país, i ha assenyalat que “no hi ha hagut cap estalvi real d’impostos” per part de la societat.

En una compareixença des del Ministeri de Ciència, Duque ha assegurat que té tot el suport del president Pedro Sánchez. “El cas no té res a veure amb les seves declaracions”, ha sostingut, en referència a quan el dirigent socialista va dir que “si algú crea una societat interposada per pagar menys impostos, estarà fora”. Duque ha afirmat que va pagar tots els impostos que li pertocaven.

Segons ha explicat el ministre espanyol, va ser el notari qui els va recomanar la constitució de la societat, que en aquell moment, de bombolla immobiliària, “el govern promocionava”. Ha admès que “no va ser tan bon consell”, perquè els va costar bastants diners constituir la societat. “Em vaig assessorar suficientment”, ha sostingut.

La decisió de constituir la societat l’ha justificat en l’anterior etapa professional, quan el ministre era astronauta i la seva dona, Consuelo Femenía, era diplomàtica. Per aquest fet van haver de viure durant molts anys a l’estranger. De fet, ha explicat que dins la societat hi ha un segon habitatge a Madrid. “Era la bombolla i després costava molt desfer-la”, ha insistit.

Per altra banda, Duque ha afirmat que els únics ingressos que ha facturat la societat han estat quan han llogat la casa a Xàbia. Ha negat categòricament que s’hagi utilitzat l’empresa per a facturar despeses personals que no correspondrien. “He estat absolutament escrupolós”, ha defensat.

Segons OK Diario, el ministre i la seva dona, María Consuelo Femenía, figuren com a administradors de la societat Copenhague Gestores de Inmuebles SL, empresa que va ser creada el mateix dia que es va adquirir l’immoble. La creació d'aquest tipus d'empresa permetria eludir el pagament en impostos d'IRPF, de patrimoni i, a més, fa possible deduir despeses en l'Impost de Societats.