El Congrés dels Diputats donarà el tret de sortida a la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya el pròxim dimarts 28 de març a les 13:30 h. Serà, senzillament, la sessió de constitució d’aquesta comissió. Així ho ha confirmat la presidència de la cambra baixa a través d’una comunicació després que els grups decidissin fixar per aquell dia a aquella hora l’inici de la formalment anomenada “comissió d’investigació sobre les actuacions del ministeri de l’Interior durant el govern del PP en relació amb les presumptes irregularitats que vinculen alts càrrecs i comandaments policials amb l’existència d’una trama parapolicial”.

El nom de la comissió, però, ja dona pistes: el que havia de servir per esclarir els fets de la trama andorrana de l’Operació Catalunya es convertirà en una comissió per investigar l’Operació Kitchen. Tot es deu a una maniobra del PSOE que es remunta al passat mes de setembre quan va introduir una esmena perquè aquesta comissió se centrés, exclusivament, a esclarir com durant el govern de Mariano Rajoy es van utilitzar les estructures de l’Estat per finalitats partidistes. És a dir, que el PSOE queda exempt de qualsevol investigació (no es pot investigar a partir de l’arribada de Pedro Sánchez a La Moncloa) i es pot anar més enllà de la persecució a l’independentisme.

Les primeres passes per crear aquesta comissió d’investigació es van fer quan es va saber que una jutge andorrana investigava l’expresident Mariano Rajoy arran d’una querella per suposades pressions a la Banca Privada d’Andorra (BPA) per aconseguir informació de polítics catalans durant el Procés. La jutge també va imputar els exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro.

No va ser fins fa un parell de setmanes que el PSOE va voler posar fil a l’agulla a la creació d’aquesta nova comissió d’investigació, després d’haver-la tingut durant mesos desada a un calaix i quan, a més, queda poc temps perquè acabi la legislatura. Tot s’explica si es té en compte que durant les darreres setmanes el PSOE ha estat el centre de la polèmica parlamentària des que es va conèixer el cas del ‘Tito Berni’, una trama corrupta que recorda als temps de Luis Roldán per les seves orgies. Feia falta desviar el focus d'atenció de la corrupció.

És per això que des de Madrid —especialment des del PSOE— es bateja aquesta comissió com a ‘Kitchen 3’ i no ‘Operació Catalunya’. Al cap i a la fi, serà la tercera comissió que esbrini què va passar amb les anomenades clavegueres de l’Estat en l’etapa Rajoy. El 2017 el Congrés dels Diputats ja va censurar Jorge Fernández Díaz "per la utilització partidista del Ministeri de l’Interior" en l’Operació Catalunya. La més recent data del 2021 quan la cambra es va reunir per posar llum sobre l’Operació Kitchen, el suposat entramat parapolicial per espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas i robar-li documents comprometedors pel partit.