Segona oportunitat per al comitè Pegasus després que el Congrés dels Diputats el plantés aquesta setmana fent-los esperar dues hores inútilment. La mesa i els portaveus de la Comissió de Defensa es reuniran amb la delegació europea que investiga l’espionatge massiu el dimarts que ve, el 28 de març, a dos quarts d’onze del matí per via telemàtica. La trobada es farà a petició dels deu eurodiputats que aquesta setmana han visitat Madrid buscant informació sobre les intromissions detectades a l’Estat espanyol. En la missió no s’han pogut reunir ni amb Pedro Sánchez ni amb cap ministre del seu executiu.

Alguns eurodiputats se’n van anar aquest dimarts amb la mosca al nas perquè la comissió de Defensa els havia deixat amb un pam de nas. La reunió prevista entre el grup de treball i els membres de la comissió de Defensa estava prevista entre la una i les dues del migdia. El cas és que aquella trobada coincidia amb la primera jornada del debat de la moció de censura contra Pedro Sánchez i, reglamentàriament, una cosa feia impossible l’altra.

Els europarlamentaris van arribar passats pocs minuts de la una i van esperar dues hores a la sala Constitucional de la cambra baixa desitjant que hi hagués un recés. Des d’allà, mentre no arribaven els parlamentaris citats, van seguir el xoc parlamentari per les pantalles i van picar alguna cosa. Només es van escapar del ple les diputades Míriam Nogueras (Junts), Marta Rosique i Montse Bassa (ERC), Albert Botrán (CUP) i un representant del PNB. A les tres del migdia van suspendre la cita perquè a les quatre havien de retre comptes davant els periodistes.

Tot i la plantada, el president de la comissió, el popular Jeroen Leaners, va excusar els seus homòlegs espanyols i va admetre que van anar al Congrés “sabent que seria un debat difícil i prolongat” per la moció de censura de Vox. A més, Lenaers va assegurar que “hi havia voluntat” per part de la comissió de Defensa de reunir-se amb el grup de treball, que té previst aprovar les conclusions el 25 d’abril. De fet, en la compareixença de tancament de la missió, el president ja va avançar que estaven negociant un altre moment per fer la reunió "per mitjans digitals". Tot i criticar que el govern espanyol no enviés primeres espases a l’agenda, la ponent de la comissió, la liberal Sophie in’Velt, va negar que hi hagués un “desig de boicot” per part de les autoritats espanyoles.

Escoltant les preguntes que han formulat aquesta setmana, els eurodiputats tenen interès a saber més coses del ciberespionatge. Entre d’altres, s’han interessat per la dimissió de la directora del CNI, que depèn del ministeri de Defensa, i per les lleis que sustenten les escoltes. En la comissió de Secrets Oficials, i no a la de Defensa, és on l’exdirectora dels serveis d’intel·ligència, Paz Esteban, va admetre que havien espiat 18 independentistes amb aval judicial. Els eurodiputats no entenen què va passar amb els 43 restants que va descobrir Citizen Lab.