Conflicte intern obert en el Partit Socialista. Odón Elorza, exalcalde de Sant Sebastià i diputat al Congrés dels diputats pels socialistes, ha sigut apartat de la comissió de nomenaments de la cambra baixa per discrepar amb la línia estratègica del partit. Elorza va ser molt crític amb el nomenament d'Enrique Arnaldo com a magistrat del Tribunal Constitucional.

Elorza va exposar els diversos negocis d'Arnaldo vinculats a administracions governades pel Partit Popular. El diputat socialista ja no serà aquest dijous que ve portaveu del PSOE en la comissió i serà substituït pel diputat socialista Francisco Aranda Vargas, que va ser el segon dels socialistes en el mateix ple que Elorza va carregar amb duresa contra Arnaldo.

Desencallar el Poder Judicial

El Partit Socialista assegura que no vol més "sorpreses ni sortides de to" que puguin fer saltar pels aires els contactes del ministre de Presidència, Félix Bolaños, que manté amb el negociador del PP, Teodoro García Egea, per desencallar el Poder Judicial.

El PP ha transmès el seu enorme malestar amb el to d'Elorza en la comissió de nomenaments. El diputat socialista va fer 17 preguntes retòriques per a posar en evidència el perfil molt ideològic i plagat de presumptes incompatibilitats del candidat del PP. Els socialistes, al final, van votar per a confirmar l'acord, com va fer el seu soci en l'Executiu, Unidas Podemos, en aquest cas també amb un silent rebuig. 

Molt crític

La decisió de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, de retirar l'acta al diputat de Podemos Alberto Fernández va obrir les primeres esquerdes al PSOE. Elorza va inicar les seves discrepàncies amb el partit i va titllar d'"escandalós" que Batet suspengués de diputat el membre de Podemos.

"Em sembla desproporcionat i escandalós que es privi un diputat del seu escó per una pena del Suprem d'un mes i mig de presó, substituïda en la sentència per una multa de 540 euros i acompanyada de la inhabilitació", va expressar a la xarxa.

odon elorza TUIT

Meritxell Batet es va doblegar al jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena i va suspendre l'acta del diputat de Podemos, que va ser condemnat pel Tribunal Suprem per donar un cop de peu un policia el 2014. 

Batet va optar per supeditar-se al criteri del Tribunal Suprem, tot i el malestar que això crea amb Podemos, després que Marchena ha enviat un escrit assenyalant que Rodríguez està condemnat a pena de presó i inhabilitació per sufragi passiu.

Imatge principal: Odón Elorza. Europa Press