Moviments d'última hora del PSOE per anul·lar la influència de Podemos en la composició del nou Tribunal de Comptes. Segons ha avançat El Independiente, els socialistes han fet un canvi en l'últim moment per tal que l'advocat Luis Antonio Ortiz de Mendívil, pròxim a Podemos, no es fes amb el control de la Secció d'Enjudiciament, que és la que decideix sobre les fiances dels líders del procés o el Diplocat. Així doncs, els socialistes han decidit canviar la gerent tributària de la Diputació de Barcelona María Luz Rodríguez per la jutgessa María del Rosario García Álvarez

El canvi ja ha quedat reflectit en l'acord entre socialistes i el PP i, segons fonts del tribunal citades pel diari espanyol, es va deure a que el partit que lidera el govern espanyol es va adonar que necessitava un candidat amb la qualificació adequada per evitar que Ortiz de Mendívil controlés la secció, ja que era l'únic amb preparació jurídica per fer-ho.

PSOE i PP es renten les mans

El nom de María Luz Rodríguez i el seu càrrec es van donar a conèixer amb el de la resta de candidats acordats pels dos partits  quan van anunciar la renovació del Tribunal de Comptes, el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble i l'Agència de Protecció de Dades. Cinc dies després, el 26 d'octubre, tant el grup popular com el socialista al Senat van firmar un llistat amb la proposta de perfils per a l'òrgan fiscalitzador dels comptes públics en el qual s'incloïa el nom de Rodríguez. Un dia després, el 27 d'octubre, l'esmentat llistat es va modificar. Ambdós partits han al·legat que la modificació es va deure a un "error".

L'acord de renovació del Tribunal de Comptes i la resta d'òrgans (tret del Consell General del Poder Judicial) entre la Moncloa i el PP que es va segellar en 24 hores ha arribat ja al Congrés dels Diputats. Aquesta setmana han defensat la seva idoneïtat davant de la Comissió de Nomenaments els candidats proposats per PSOE i PP per al Tribunal Constitucional i el Tribunal de Comptes, obtenint el suport de la Cambra amb els vots d'ambdós partits i de Podemos. CiutadansVox van abandonar la sessió i la van titllar de "paperot" i un "teatret".

El proper 10 de novembre, a partir de les 12.30h, compareixeran al Senat els candidats proposats per ambdós partits per renovar el Tribunal de Comptes, entre ells María del Rosario García Álvarez en lloc de María Luz Rodríguez. Després, s'espera que tres cinquens del Ple (210 vots) recolzin els nomenaments. La Mesa del Congrés va permetre als partits que presentessin els seus llistats fins al dia 26 d'octubre, a les 10.30h. El llistat modificat es va presentar un dia després, el 27 d'octubre, pel que hauria quedat fora de termini.

L'última decisió sobre les fiances

Precisament, l'última decisió del tribunal sobre el procés va ser rebutjar els avals de l'Institut Català de Finances (ICF) per cobrir les fiances de 5,4 milions que reclama a 34 exalts càrrecs de la Generalitat. Curiosament, la decisió va ser presa el mateix dia que la Moncloa i el PP van aconseguir arribar a un acord per desbloquejar la renovació, entre d'altres, d'aquest Tribunal.

 

Imatge principal: entrada del Tribunal de Comptes / Foto: Europa Press