El suport a Carme Forcadell i Dolors Bassa ha arribat a les portes de Puig de les Basses, a Figueres. Mig miler de persones s’han concentrat aquest dimecres a la tarda, tres hores després que arribessin l’expresidenta del Parlament i l’exconsellera, davant la presó empordanesa per exigir l’alliberament immediat de les preses polítiques. “Us volem a casa”, ha estat el crit més escoltat.

La marxa, convocada per l’ANC, Òmnium Cultural i l’Associació Catalana pels Drets Civils, ha recorregut els prop de dos quilòmetres i mig de la carretera d’accés a la presó de Puig de les Basses. La portaveu del Govern, Elsa Artadi, i els consellers Laura Borràs i Chakir el Homrani també han participat en el trajecte fins davant del mateix centre penitenciari, on hores abans arribaven Forcadell i Bassa.

El president del Parlament Roger Torrent, que abans ha visitat les preses, ha fet una crida a no oblidar els presos polítics i a “no normalitzar la situació”. En aquest sentit, ha recordat que “ser a prop de casa no és ser a casa”. Els manifestants li han respost amb crits d'“obre la porta”.

roger torrent preso figueres - carles palacio

El moment més emotiu l'ha protagonitzat Montse Bassa, germana de Dolors Bassa, que ha recordat que "han entrat a Catalunya, però no són a casa". També ha explicat que ha parlat amb les dones dels presos traslladats a Lledoners: "Avui són ells els qui han plorat".

En nom de l'ANC, el seu vicepresident Josep Cruanyes ha assegurat que el trasllat no és cap "concessió", sinó "el respecte a la llei que han violat des del primer moment". Ha denunciat que "l'estat espanyol empresona gent per exercir drets democràtics" i que l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem són "tribunals d'excepció". 

Per part d'Òmnium, Clàudia Pujol ha recordat els dies que porten empresonats, començant pels Jordis, que ja en fa 261. "Aquest és el lamentable comptador de la vergonya fins avui", ha sentenciat. Ha exigit al govern espanyol de Pedro Sánchez que retiri totes les acusacions contra els presos: "Això sí que seria un veritable gest polític".

També han parlat representants dels partits sobiranistes, com el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, la diputada de la CUP, Natàlia Sànchez, l'alcaldessa de Figueres pel PDeCAT, Marta Felip, o el diputat dels comuns Joan Josep Nuet.

En acabar els parlaments, els convocants han girat els altaveus per enfocar-los cap a la presó. "Us volem a casa", han cridat els manifestants.