El que semblava haver començat com una improvització va camí de convertir-se en la nova dinàmica de la legislatura. I és que després de salvar els pressupostos de les esmenes a la totalitat a l'últim moment, els comuns han tornat a donar suport al Govern, ara amb el decret de les energies renovables. Després que el PSC i la CUP hagin anunciat que hi votaran en contra, el grup d'En Comú Podem ha assegurat aquest dimarts que recolzaran el decret.

"Aquest és el decret que hauria d'haver aprovat el Govern fa 10 anys. S'ha d'accelerar urgentment la implantació d'energies renovables", ha reivindicat el diputat Lucas Ferro, que per aquest motiu ha expressat el posicionament contrari del seu grup que el decret es tramiti com a projecte de llei, com han demanat el PSC i el PP.

 

Els motius per avalar el decret

"Necessitem desencallar d'una vegada el debat sobre la implantació d'energies renovables. El decret ja incorpora elements que eren importants per a nosaltres", ha dit Ferro. El diputat ha assegurat que alguns d'aquests elements són la garantia que el territori participarà en la implantació dels projectes, que es protegiran espais de biodiversitat i que s'evitarà la massificació de projectes.

Ferro també ha anunciat que el Govern ha acceptat la condició que posaven per aprovar el decret: la compareixença de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, al Parlament un cop a l'any per "retre comptes de la implantació de les renovables i l'assoliment dels objectius".

Així doncs, el diputat dels comuns ha reivindicat que és urgent tirar endavant aquests projectes de producció d'energia renovable i ha lamentat que si Catalunya "va ser pionera" a la dècada dels 80 en aquest camp, "ara es troba al vagó de cua de l'Estat i d'Europa". Per aquest motiu ha insistit a rebutjar que es tramiti com a projecte de llei, ja que "eternitzaria el debat", segons ha dit.

Ferro també ha explicat que al llarg de la legislatura es podrà avançar amb el debat sobre "quin model energètic volem" en la tramitació de la llei de transició energètica i la de barris verds que han impulsat ells mateixos. Sobre aquesta última, el portaveu dels comuns, David Cid, ha aclarit que tenen garantit que es tramitarà perquè només Vox ha presentat una esmena a la totalitat.

A prop de l'acord final dels pressupostos

Sobre els pressupostos, Cid s'ha mostrat convençut que hi haurà un acord final entre la seva formació i el Govern en els propers dies. Tanmateix, no ha volgut entrar a valorar aquells aspectes més delicats de la negociació com són els JJOO d'hivern i el Hard Rock, projectes que rebutgen i que l'Executiu vol tirar endavant.

 

Preguntat sobre si aquesta passarà a ser la nova dinàmica de la legislatura, després que ells hagin salvat per segona vegada el Govern arran dels rebutjos de la CUP, Cid ho ha negat i ha volgut desvincular la negociació dels pressupostos amb la del decret. Sí que ha afirmat, però, que en tot allò que vegin possible l'acord entraran a negociar "per millorar la vida del país i de la gent".

 

Imatge principal: el portaveu d'En Comú Podem, David Cid, i el diputat Lucas Ferro / Foto: ACN