Després de l'anunci de la CUP d'ahir a la tarda, el PSC també ha informat aquest dimarts que votarà en contra del decret del Govern sobre les energies renovables. Tanmateix, ho farà per motius contraris als dels anticapitalistes. I és que els socialistes creuen que el decret es queda curt i posen d'exemple que tots els projectes que hi ha només contemplen la producció del 30% del total d'energia que necessita Catalunya.

En roda de premsa, la diputada Sílvia Paneque ha denunciat que "estem a la meitat d'allò que ens marquen els objectius" en producció d'energia renovable. També ha alertat que el país encara "té un sistema molt depenent de fòssils" i que no li quedarà cap altra alternativa que l'energia nuclear o les línies "de molta alta tensió" si no es reverteix la situació.

 

Paneque també ha lamentat que la modificació del decret, que es va fer arran de les negociacions entre l'Executiu i la CUP en el marc d'ampliar l'acord d'investidura, "és una esmena a la totalitat al projecte que havia aprovat Junts".

Planificació territorial

Per altra banda, i aquí sí que coincidint amb els anticapitalistes, Paneque ha denunciat que el decret, igual que el del 2019, no compta amb una "planificació territorial". En aquest sentit ha demanat que el decret es tramiti com a projecte de llei per tal que els grups hi puguin presentar esmenes "per millorar-lo".

La diputada del PSC també ha criticat que fa 10 anys que el Govern sap que ha de multiplicar per 10 la producció d'energia renovable i ha indicat que el cost de la importació d'energia ascendeix fins als 10.000 milions d'euros anuals, "un terç del pressupost de la Generalitat".

Els socialistes també han aprofitat per presentar la seva proposta, que passa per la "creació d’un fons de cooperació local específic de 13 milions per municipis productors nets d’energies renovables", un "Bonus Verd per promoure la participació del sector privat en projectes locals per abaratir l’oferta d’energia a veïns i empreses", "planificar l’ordenació territorial amb un mapa d’energies renovables a Catalunya sota criteris de menor afectació i major eficiència", i establir l'"obligació de reservar una part del territori municipal per a la instal·lació de plantes d’energies renovables", entre d'altres.

Acusen el Govern d'indecís

Per altra banda, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha criticat la falta de decisió del Govern en projectes com els JJOO d'hivern o el Hard Rock aprofitant que aquesta setmana es votaran diverses mocions sobre aquests temes.

"Som crítics amb el Govern i la seva falta d’ambició en els projectes. Moltes vegades tenim la sensació que ERC no té opinió sobre els projectes. I ens desconcerta molt perquè un govern ha de voler atreure inversions", ha criticat Romero, rebutjant la proposta de fer una consulta sobre la candidatura als Jocs. "No creiem que s'hagi de fer una consulta sobre els JJOO, sinó treballar el projecte conjuntament amb el territori", ha reivindicat.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC, Alícia Romero, i la diputada Sílvia Paneque / Foto: ACN