Després de tot el serial dels pressupostos, ara ha arribat un nou 'No' de la CUP al Govern. Es tracta del nou decret llei 24/2021 -aprovat el passat mes d'octubre- d’acceleració del desplegament de les energies renovables, que es portarà a debat aquest dimecres al ple del Parlament de Catalunya. En un comunicat fet públic aquest dilluns, els anticapitalistes han anunciat que hi votaran en contra perquè "cau en els mateixos errors que l’anterior".

Aquest nou decret havia estat producte d'una demanda dels anticapitalistes feta el passat mes de maig, que a través de la diputada Laia Estrada van demanar derogar-lo per tal d'incloure-hi modificacions proposades per la formació en el marc de l'acord d'investidura que mantenen amb ERC.

La formació anticapitalista ha reiterat que amb la modificació del darrer decret, el Govern torna “a caure en els mateixos errors i que de nou, obvia una planificació territorial ben feta, que permeti dur a terme una transició energètica d'acord amb les directrius de la Llei de Canvi climàtic.

El territori, "en peu de guerra"

El diputat Dani Cornellà ha recordat que el decret de l'Executiu “ha posat en peu de guerra el territori, fins i tot municipis amb alcaldies dels partits de Govern, i a les entitats ecologistes del país, perquè dóna carta blanca als oligopolis energètics”.

En el comunicat, la CUP ha reiterat "un model d'implantació d’energies renovables al territori que es faci de forma democràtica, distribuïda i territorialment cohesionada". En aquest sentit, la candidatura anticapitalista ha assegurat que va traslladar "el posicionament del territori i de les entitats ecologistes" a la Conselleria d’Acció Climàtica de la republicana Teresa Jordà "fins l’últim moment" i, per aquest motiu, ha lamentat "que les reivindicacions no fossin recollides al text final".

Finalment, els anticapitalistes han exigit més protecció del territori, participació local i "una planificació global davant de la crisi climàtica, la crisi energètica i les pràctiques mafioses de les elèctriques”. També han demanat al Govern que "es posi al costat del territori, afronti els reptes del canvi climàtic i aposti clarament per un model energètic democràtic i descentralitzat".

Aquest rebuig de la CUP suposa un nou entrebanc per al Govern pel que fa a la transició ecològica que pretén fer. Ara fa un mes, el president Aragonès i la mateixa Jordà van presentar el seu full de ruta que passa perquè d'aquí a menys de 10 anys el 50% de la producció elèctrica de Catalunya sigui mitjançant energies renovables, que el 2040 s'apaguin definitivament les centrals nuclears i que el 2050, d'aquí a menys de 30 anys, Catalunya sigui un país completament descarbonitzat.

 

Imatge principal: el diputat de la CUP Dani Cornellà intervé des del seu escó al Parlament / Foto: Sergi Alcàzar